11.3 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

So k izgubi poslanskega sedeža SLS v Evropskem parlamentu pripomogli stari konflikti? Na Štajerskem podpora SLS krepko nizka

Piše: Peter Jančič (Spletni časopis)

Na severovzhodu države smo plačali račun za stare konflikte v stranki, svoje pa je prispevalo tudi nezadovoljstvo kmetov, mi je predsednik SLS Marko Balažic pojasnil, kaj je razlog, da je lista SLS, ki jo je vodil Peter Gregorčič, v nedeljo zaostali za NSi in SD in zaradi tega izgubili sedež v EU parlamentu.

SLS je za 2.936 glasov zaostala za NSi in za 3.442 glasov za SD zaradi slabih rezultatov na severovzhodu države, v enotah s sedežem v Mariboru, Celju in na Ptuju. V primerjavah niso upoštevane glasovnice iz tujine, ki bodo prištete v ponedeljek, a je malo verjetno, da bi spremenile kaj pomembnega. Kako je SLS izgubila EU sedež proti konkurenčnima strankama v enotah Maribor, Celje in Ptuju, kaže grafika po še neuradnih in nedokončnih podatkih državne volilne komisije:

 

SLS je ob Vesni največje presenečenje evropskih volitev. Da bodo praktično dosegli prag jim ni napovedoval skoraj nihče. Na javni RTVS pa so k temu, da SLS ni uspelo več, tudi prispevali, ko jih kar dvakrat niso vabili Tarče, kjer so priložnost za promocijo dobile manj uspešne stranke, ki so postavile vrh RTVS. Denimo, vladna Levica.

Peter Gregorčič Foto: SLS

S 7,2 odstotnim deležem je SLS v nedeljo več kot podvojila 3,41 odstotni delež, ki ga je na parlamentarnih volitvah leta 2022 dosegla v koaliciji strank Konkretno, Zeleni, SLS, NLS in NS. Izgubljeno na Štajerskem je še posebej boleče, ker je bila tam nekoč SLS močna, uničila pa jo je preračunljivost ob Francu Kanglerju, stranka se je odrekla svojemu takrat županu Maribora in državnemu svetniku, ko so ga z leve poskušali uničiti. Račun za to je plačala na naslednjih volitvah, ko je izpadla iz državnega zbora, kar je bil verjetno tudi pravi cilj napada na Kanglerja z množico pravosodnih postopkov. Tajne preiskave proti Kanglerju, iz katerih so za diskreditacijo curljali podatki v medije, je odrejal kar nekdanji uslužbenec tajne politične policije, v novem sistemu pa najprej visoki funkcionar Sove, pozneje pa sodnik, Janez Žirovnik.

Vsi postopki proti Kanglerju so pozneje na sodiščih propadli. Na tokratnih volitvah je bil Kangler na šestem mestu kandidatne liste SDS. Zbral je 11.290 prednostnih glasov. Za primerjavo, Gregorčič jih je 32.035, evropski poslanec Franc Bogovič 7.566 in predsednik SLS Balažic 785.

EU lista SLS Foto: SLS

Ob Mariboru je presenetljiv tudi slab rezultat v enotah s sedežem v Celju in na Ptuju, pod katero sodi tudi Pomurje, od koder prihaja predsednik stranke Balažic. Lista SLS, ki jo je vodil Gregorčič, je boljši rezultat od NSi in SD dosegla v Novem mestu, iz tega območja je Bogovič, pa tudi v enotah Kranj in Ljubljana center. Predvsem boljši rezultat od SD in NSi v enoti Ljubljana Center je za SLS, ki je iz časov Ivana Omana in bratov Podobnik veljala za bolj ruralno stranko, veliko presenečenje.

Podatki o rezultatih SLS, NSi in SD po enotah so, ko gre za dosežene deleže, takšni:

Razplet je za Spletni časopis ocenil predsednik SLS Marko Balažic:

  • Tokrat je SLS presenetljivo dobivala glasove v večjih mestih, kjer ni njene tipične volilne baze, volitve pa izgubila v vzhodni Sloveniji (v volilnih enotah Celje, Maribor, Ptuj), kjer ima svojo tipično volilno bazo. Še posebej slab rezultat pa je dosegla v Prekmurju.  Kako to komentirate? Kaj menite, da je šlo narobe?

“Rezultat je po številu glasov po trenutno preštetih 48.345 najboljši za Slovensko ljudsko stranko po letu 2011. Če govorimo o trendih, se moramo nasloniti na zadnje parlamentarne volitve 2022, ki so po razdelitvi okrajev najbližje evropskim.

Opazimo lahko, da smo boljše rezultate dosegli domala po vsej Sloveniji, tudi v mestih. Drži ocena, da je bil rezultat leta 2022 boljši na vzhodu in da je bil faktor rasti na vzhodu Slovenije na teh evropskih volitvah manjši – če je drugje zaznati rast s faktorjema 2 in 3, smo se na vzhodu vrteli med 1 in 2 kratnikom. V Prekmurju je rezultat za dobro odstotno točko slabši v okraju Murska Sobota 2, medtem ko smo v okraju Lendava odstotek skoraj podvojili.

Čeprav analize še niso zaključene, si upam trditi, da je višji faktor rasti na vzhodu (ta je bil najmanjši ravno v najbolj kmečko intenzivnih okoljih) preprečilo nezadovoljstvo kmetov. Tu je prišlo do abstinence oziroma prelivanja drugam, saj očitno kmetje s SLS še vedno povezujejo nekatere glavne protagoniste, čeprav že dve leti v stranki nimajo nobene vloge več. Prav tako se je nekaj potenciala gotovo izgubilo v mestih, kot so Celje, Maribor in Murska Sobota, saj se je začelo razkole, ki so se vlekli v stranki več kot desetletje, sanirati šele pod zadnjim vodstvom.”

  • Ste imeli morda posebno strategijo, da ste v posamezni regiji posebej promovirali posameznega kandidata? 
Mako Balažic Foto: SLS

“Kot se je lahko jasno videlo skozi televizijska soočenja, se je glavni poudarek v kampanji dajalo nosilcu liste. Drugih kandidatov pa pri nabiranju preferenc nismo omejevali.”

  • Zakaj menite, da vam je tokrat uspelo nagovoriti mestna jedra, ne pa podeželja

“Kaže, da je strategija, da v ospredje postavljamo artikulirane in mlade obraze, tista, ki prinaša dober rezultat povsod. To se je pokazalo denimo v Ljubljani že na lokalnih volitvah, ko smo se vrnili v mestni svet, nadgradilo pa z odličnim nosilcem liste dr. Petrom Gregorčičem na teh evropskih volitvah. Trdno verjamem, da bodo volivke in volivci prelom generacij še bolj nagradili na naslednjih parlamentarnih volitvah.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine