11.3 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

(VIDEO) Dobrodošla, SAO Slovenija! Listo Gibanja Svoboda za evrovolitve naj bi poleg Tine Gaber sestavljal Zoran Janković, za njim pa stoji srbski predsednik

Piše: G. B. 

Po številnih zapletih, ki so v letošnjem aprilu močno premešali karte na listi Gibanja Svoboda, postaja jasno, kdo je v resnici sestavljal listo in zakaj prvotna favorita za nosilca liste Klemen Grošelj in Aleksander Merlo kandidirata na drugi listi. 

Spomnimo: nekdanji poslanec LDS Aleksander Merlo je bil še v Zbiljah na slabo obiskanem “festivalu svobode” nominiran za nosilca liste, nato pa je prišlo do spremembe, saj se je na v vrhu nenadoma znašla Irena Joveva, ki je bila v zadnjem mandatu že evropska poslanka, njeni nastopi pa kažejo, da ni ravno magnet za volivce. Povrh vsega je bil njen imidž v zadnjem času sumljivo podoben imidžu Tine Gaber. Prav slednja naj bi poskrbela, da je Merlo tako rekoč “odletel” z liste, bojda zaradi povsem osebnih stvari.

Očitno pa ni šlo le za to, saj naj bi v ozadju sestavljanja list stal še nekdo. In ta “nekdo” je Zoran Janković, za katerega je že znano, da je eden od botrov Svobode, morda celo bolj vpliven od Milana Kučana.  Čeprav je Jankovića v politiko dejansko spravil prav Kučan, ki je sicer dolgoletni Jankovićev mentor. Spomnimo: Robert Golob je bil svoj čas tudi član Pozitivne Slovenije, torej Jankovićeve strankarske muhe enodnevnice.

Prav Janković pa naj bi poskrbel za odstranitev Klemena Grošlja iz Svobode, kar je slednji priznal šele v ponedeljkovem soočenju na Pop TV. Vendar prepozno.

Povedano drugače: v slovensko notranjepolitično dogajanje se je vpletel tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki ima velik vpliv na Jankovića, čeprav se je sam pojavljal tudi na dogodkih Evropske ljudske stranke, vendar, kot je videti, s figo v žepu. Vučić namreč zelo težko prenaša Grošlja, saj ga je enkrat že razglasil za sovražnika Srbije. No, tu gre za levičarsko linijo, ki je nenaklonjena ruskemu avtokratu Vladimirju Putinu in njegovim vazalom v Evropi (mednje sodi tudi Vučić), čeprav sama uporablja na domačem terenu identične putinistične prijeme.

Očitno je torej, da je ta intervencija, ki je Grošlja potisnila iz liste Gibanja Svoboda, potekala na relaciji Vučić-Janković-Golob. Namreč, predsednik vlade je doslej že večkrat pokazal, da je pravzaprav le Jankovićev vazal.

Sicer pa se Janković z Vučićem dokaj pogosto brati, v tem krogu se seveda nahaja tudi razvpiti predsednik Republike Srbske Milorad Dodik in seveda tudi prvi mož Uefe Aleksander Čeferin, o čemer smo pisali že večkrat. Tudi Čeferin velja za enega od vplivnežev, ki v vrstah Svobode nekaj šteje, čeprav bojda ni njen član. Janković pa je še vedno tudi nosilec Putinovega odlikovanja.

Obstaja pa še ena dimenzija tega duela. Namreč, Grošelj sodi v Golobičevo frakcijo tranzicijske levice, ta frakcija pa se dokaj pogosto spopada z Jankovićevo frakcijo. Skratka, vse skupaj spominja na dogajanje sredi osemdesetih let, ko sta se znotraj ZKS dve med seboj konkurenčni frakciji – v prvi so bili bolj “trdorokci”, kot na primer Franc Popit-Jokl, v drugi pa pragmatiki, v ozadju katere je bil Ivan Maček-Matija, medtem ko jo je v ospredju vodil Milan Kučan, ki je leta 1986 postal “novi obraz” na vrhu ZKS, medtem ko je od “staroslovencev” vplivni položaj zasedel Miran Potrč, ki je postal predsednik republiške skupščine.

Zastavlja pa se samo še vprašanje, zakaj je Grošelj tako dolgo čakal s priznanjem, da ga je iz Svobode pravzaprav spodil Janković. Morda to kaže, da je ta igra zelo nevarna in bi lahko padale tudi glave. In navsezadnje, tu gre tudi za vprašanje suverenosti naše države, če se lahko tuje države (ki so povrh vsega nečlanice EU) vmešavajo v politično dogajanje. Kje je zdaj famozni Matjaž Nemec, ki je pred dvema dnevoma besnel zaradi vložitve zahteve za razpis posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine, češ gre za spodkopavanje suverenosti naše države s strani opozicije? Navsezadnje se uresničuje to, da postajamo neke vrste Severna Srbija ali, kot pravijo zlobni jeziki, SAO Slovenija …

Kar je tudi znamenje, da vladajočim zavore čedalje bolj popuščajo in da Janković očitno postaja (srbsko)slovenski Putin, Golob pa njegov pucflek, kot je denimo pri Putinu Dimitri Medvedjev

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine