11.3 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

Golob ne zaupa pravosodju Tanje Fajon

Piše: Peter Jančič (Spletni časopis)

Z obvestilom parlamentu, da je odstopila Dominika Švarc Pipan (izstopila iz SD), bo Robert Golob (Svoboda) že ob šestega od svojih ministrov v manj kot dveh letih mandata.

Pri tem ne upoštevamo, da je zaradi ustanovitve petih dodatnih ministrstev bilo rošad v tokratni vladi še več. S tem je po količini menjav prehitel Marjana Šarca (Svoboda). Z odstopom Švarc Pipanove bi se poslanci lahko seznanili jutri, ko bodo na izredni seji na zahtevo vladne koalicije pogovarjali, kako bi se znebili 13.000 prenosnikov, ki so ministrici za digitalno prihodnost Emiliji Stojmenovi Duh (Svoboda) obstali v skladišču. Po dogovorih s Tanjo Fajon (SD) bo vodenje ministrstva za pravosodje po Švarc Pipanovi začasno prevzel premier sam, kar je do SD nekoliko ponižujoče, ker to ministrstvo sodi v njihovo kvoto in imajo v vladi dovolj ministrov, da bi ga lahko začasno vodili. A očitno jim premier ne zaupa in želi popoln nadzor Svobode. Kot je znano je zamenjal tudi že notranjo ministrico Tatjano Bobnar iz svoje lastne stranke z vrha notranjega ministrova in Boštjana Lindava z vrha policije, da bi si zagotovil popolno lojalnost. Med “varnostnimi” kadri, ki jim je premier na začetku mandata bolj zaupal kot Bobnarjevi in Lindavu, je bil Miloš Milović, ki se zadnje čase pojavlja v medijih le še, ker se skuša izogniti letu in pol v zaporu. Na zaporno kazen je bil Milović, ki sodi tudi v krog zaupnikov Zorana Jankovića, obsojen zaradi goljufanja državnih železnic v preteklosti, ko je še delal za odvetniško pisarno Čeferin. V postopku je trdil, da je žrtev plačila pod mizo Aleksandru Čeferinu.

GOLOB PO MENJAVAH DOHITEL ŠARCA, NI PA ŠE SAM ODSTOPIL

Golob je doslej zamenjal celo že več ministrov kot jih je Šarec. Pri Šarcu je v grafiki spodaj kot zadnji naveden njegov odstop, ki je pomenil zamenjavo šefa vlade in vseh ministrov. Če primerjamo Šarčevo in Golobovo vlado je Golob veliko bolj odstavljal ministre iz svoje lastne stranke, a je to deloma logično, ker jih ima Golob v vladi tudi veliko več, ker vodi veliko večjo stranko kot jo je Šarec.

Grafika kaže, da je Golob z menjavami začel nekoliko pozneje kot Šarec, a je po tem pohitel. Večinoma pa so ministri pri Šarcu in Golobu odleteli zaradi takšnih ali drugačnih afer.

Odstopna izjave ministrice in obvestilo premiera o tem sta takšna:

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine