11.3 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

V novi številki Demokracije preberite: Slovenija znova po Titovi poti neuvrščenih

Piše: Mitja Iršič

Izvor sodobne slovenske levice ni v komunističnem odporu proti okupatorju, ampak v ustanovitvi t. i. protiimperialistične fronte, ki je bila izvirno uperjena proti nekdanjim kolonialnim imperijem  – Franciji, Veliki Britaniji in pobeglemu »otroku« angleške krone – ZDA. Rekli so si protiimperialisti, v resnici so bili protikapitalisti. Gibanje neuvrščenih je bilo nadaljevanje te poti. Slovenska zunanja politika pa bi ji sledila še danes.

Gibanje neuvrščenih, katerega pomemben član je bila nekdanja SFRJ, je bila skupina novih držav, ki so nastale po obdobju kolonializma. Šlo je predvsem za skupino afriških, južnoameriških in azijskih samodržcev, ki so želeli z nadaljevanjem boja proti »imperijem« upravičiti svojo tiransko oblast. O skupini pove dovolj, če naštejemo nekaj članic: Venezuela, Kuba, Zimbabve, Ruanda, Šrilanka, Severna Koreja … edina preostala evropska članica (po razpadu SFRJ) je Belorusija.

Tito je naivne Američane prepričal, da je benevolentni tiran, ki ni na nikogaršnji strani, kolektivistom v Moskvi pa je vendarle dal vedeti, da njegovo srce ideološko bije zanje, a se mora na Zahodu delati drugačnega, da dobi ameriške dolarje. Da je bilo tako, je bilo jasno iz glasovanj v Združenih narodih, kjer je FLRJ in kasneje SFRJ po koncu zaigranega spora s stalinisti skoraj vedno glasovala v prid Sovjetski zvezi. Videti je, da bi rada šla Slovenija pod Golobovo vlado po isti poti, le da manj subtilno.

Obljube o vrnitvi v naročje »jedrnih« evropskih držav

Tanja Fajon je v predvolilnih soočenjih večkrat ponovila, da so državnozborske volitve »odločitev, ali bomo obnovili demokracijo, socialno pravično in pravno državo, se vrnili v jedrno Evropo ali pa bomo šli po poti avtokracije«. Pri tem je Janševo vlado obtožila avtoritarizma in oddaljevanja od zahodnih demokratičnih standardov. Nenehno je poudarjala, da madžarski voditelj Viktor Orbán zavrača temeljne vrednote EU. Janšo, Orbána, Marine Le Pen, Kaczyńskega in AfD je skupaj označila za »avtokrate, antidemokrate in rušitelje demokracije«.

Celoten članek si lahko preberete v novi številki Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine