22.8 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Newyorške borze z rastjo osrednjih indeksov

Trgovalni dan na newyorških borzah se je začel z rastjo osrednjih indeksov. Bančni sektor je zadovoljil z izidi stresnih testov, Nike pa s poslovnimi rezultati v zadnjem poslovnem četrtletju.

Delnice družbe Nike pridobivajo skoraj 12 odstotkov, potem ko je podjetje v zadnjem poslovnem četrtletju ustvarilo 1,1 milijarde dolarjev dobička, kar je 12,8 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Prav za toliko so v trimesečju, ki se je zaključilo s koncem maja, porasli prihodki, ki so dosegli 9,8 milijarde dolarjev.

Medtem je v ZDA drugi krog stresnih testov ameriške centralne banke prestalo 34 večjih bank, Goldman Sachs in Morgan Stanley pa pogojno. Prvi krog testov pred tednom dni so prestale vse, drugi, malce težji krog, pa je ugotavljal, kako bodo kapitalski načrti bank vzdržali resne preizkušnje.

Industrijski indeks Dow Jones je v prvih 30 minutah trgovanja pridobil 0,92 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se je zviševal za 0,72 odstotka. Indeks 500 največjih ameriških podjetij S&P 500 je beležil 0,67-odstotno rast.

Pozitivno je tudi razpoloženje na evropskih borzah, kjer med drugim odmeva dogovor evropskih držav v zvezi z migrantsko problematiko. Indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 se je do približno 16. ure dvignil za 1,34 odstotka, DAX je v Frankfurtu pridobival 1,36, CAC 40 pa v Parizu 1,38 odstotka. Nekaj manjšo rast je beležila borza v Londonu, kjer se je osrednji indeks FTSE 100 popoldne dvigoval za 0,76 odstotka.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine