10.9 C
Ljubljana
nedelja, 19 maja, 2024

Ne zamudite večernih novic ob 19:30: Alžirski migrant v Veliki Kladuši s solzivcem napadel sirsko družino, skupil jo je tudi naš novinar!

Minuli konec tedna je naša televizijska ekipa obiskala Veliko Kladušo v Bosni in Hercegovini, mestece, znano po tem, da se nahaja na skrajnem severozahodnem robu države in je po zračni liniji najbližje Sloveniji.

V od Bele Krajine komaj dobrih 70 kilometrov oddaljeni Kladuši se že več mesecev množično zbirajo ilegalni migranti, ki v Evropo drvijo po novem koridorju, ki gre v gospodarsko najrazvitejše države regije tudi prek Slovenije. Na lastne oči smo se prepričali, da si želijo številni v Sloveniji zaradi dobrih pogojev za azil tudi ostati.

To seveda ni presenečenje; na Nova24TV smo že poročali, da en prosilec za azil Slovenijo stane 1963 evrov, kar je skoraj štirikrat več od 500 evrov pokojnine, kolikor jo v Sloveniji dobi več kot 300 tisoč upokojencev. Novica o ugodnih pogojih je več kot očitno dosegla tudi ekonomske migrante z vseh koncev in krajev sveta.

V Kladuši smo naleteli večinoma na mlade moške stare od 17 do 35 let, le peščica je družin z otroki, ki pa so večinoma nastanjeni v hišah, saj jim pomagajo domačini preko sarajevske humanitarne organizacije Pomozi.ba.Migranti pohajajo po centralnem parku in tam večinoma tudi spijo, domačini pa jim prinašajo hrano, enkrat na dan imajo pri lokalnem gostincu tudi zastonj topel obrok. Največ jih prihaja iz Alžirije, Libije, Tunizije, Pakistana, Afganistana, Iraka in Sirije, našli smo celo migrante iz Kube.

Z eno izmed redkih sirskih družin v mestu, ki še ni našla namestitve in je noč preživela na prostem, je v petek zvečer želel govoriti tudi naš novinar, a je intervju “zmotil” vidno drogirani alžirski migrant, ki je Sirce napadel s solzivcem. Sirski materi je poškodoval oči, da je morala v zdravstveni dom, slišati je bilo otroški jok, prepiranje v arabščini in manjši pretep, s solzivcem jo je skupil tudi naš novinar. Po naših informacijah do takšnih incidentov v večernih urah, ko so migranti že opiti, ker alkohol konzumirajo skupaj z raznoraznimi tabletami, ki jih dobijo od lokalnih prebivalcev, pa tudi vidno drogirani. Takrat postanejo nasilni in povzročajo težave, razlagajo domačini.

Samo v Veliki Kladuši je trenutno skoraj tisoč migrantov, vsak dan se z avtobusi iz Sarajeva pripelje okrog 500 novih, vračajo pa se tudi tisti, ki jim ne uspe ubežati hrvaški policiji, ki po naših informacijah svoje delo opravlja zelo striktno in migrante pošilja nazaj v Bosno. Migrante imajo tudi v drugih večjih bosanskih krajih na hrvaški meji, med katerimi izstopa Bihać.

Ekskluzivno reportažo iz Velike Kladuše, ki jo je obiskala naša novinarska ekipa, si boste lahko na Nova24TV ogledali danes v večernih novicah, ki so na sporedu ob 19:30!

T. F./Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine