11.3 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

SZDN o dogajanju v poljskih javnih medijih: Tuskova vlada si želi z represijo in nedemokratičnimi sredstvi podrediti javne medije

Piše: Janja S.

Slovensko združenje domoljubnih novinarjev (SZDN) se je odzvalo na dogajanje v poljskih javnih medijih ter izrazilo solidarnost z novinarji in uredniki. Nova vlada Donalda Tuska si namreč želi s pomočjo represije in z nedemokratičnimi metodami podrediti medije.

»To je podobno totalitarnim državam, ne pa vladi države EU, ki bi morala prisegati na vladavino prava in demokratične institucije,« so zapisali v SZDN in opozorili na molk organov EU, ki je Poljski v času konservativne vlade očitala nespoštovanje vladavine prava, pri Tuskovi vladi pa zamiži na obe očesi, ko želi mimo demokratičnih postopkov in z ignoriranjem pozitivne zakonodaje doseči spremembe v javnih medijih.

Izjavo za javnost objavljamo v celoti:

»Slovensko združenje domoljubnih novinarjev o dogajanju v poljskih javnih medijih: Ravnanje nove poljske vlade je bolj podobno totalitarnim državam, ne pa vladi države EU

V Slovenskem združenju domoljubnih novinarjev (SZDN) z zaskrbljenostjo spremljamo dogajanje na Poljskem, ko si nova vlada Donalda Tuska želi z represivnimi organi in nasilnimi metodami podrediti javno nacionalno televizijo TVP. To je podobno totalitarnim državam, ne pa vladi države EU, ki bi morala prisegati na vladavino prava in demokratične institucije.

Vladajoča koalicija Donalda Tuska je pri poskusu prevzema TVP zaobšla ustavo in zakonodajo ter z parlamentarno resolucijo, ki v pravnih in demokratičnih državah nima nikakršne teže, saj je lahko le mnenje ali priporočilo, napovedala vzpostavitev »pravnega reda, objektivnosti in poštenja« v javnih medijih. Kot je nam znano, je po poljskem pravnem redu edini pristojen za upravljanje javnih medijev Nacionalni svet za medije, ki ga bi Tuskova vlada z novo zakonodajo lahko tudi zaobšla. Če bi to naredila, bi bilo vse v skladu z demokratičnimi standardi. Zakaj se je vlada odločila, da zaobide postopke, ki so temelj parlamentarne demokracije, in zgolj na podlagi »resolucije« zamenja vodstva javnih medijev in novinarjem prepreči dostop do opravljanja službe, nam ni znano. Dejstvo pa je, da dogajanje na Poljskem nima prav nikakršne zveze z demokracijo, svobodo in neodvisnostjo medijev.

Še bolj skrb vzbujajoča je metoda prevzema javnih (državnih) medijev. Vlada si jih želi podrediti s pomočjo policije, se pravi institucije, ki je podrejena izvršni oblasti in ima monopol nad uporabo sile. To kaže, da Tuskova vlada ni levoliberalna, kot se predstavlja, ampak bolj spominja na diktatorske režime, katerih cilj po državnem udaru je takojšnja podreditev medijev. Situacija je absurdna, ker se vse dogaja v samem srcu EU in so pristojne bruseljske institucije, ki so v času prejšnje konservativne vlade imele toliko za povedati o vladavini prava, zdaj tiho. Kar pomeni, da dajejo prikrito podporo tiranskemu početju Donalda Tuska. In kar na koncu pomeni, da so institucije EU na čelu z Evropsko komisijo same nagnjene k totalitarizmu. Sporočilo k avtokratizmu nagnjenim ljudem v drugih državah je jasno – lahko počnete nezakonite in neustavne stvari, če ste naklonjeni politiki in prevladujoči ideologiji EU.

Slovensko združenje domoljubnih novinarjev izraža vso podporo novinarjem in urednikom poljskih javnih medijev, ki jih je z nedemokratičnimi sredstvi in metodami napadla ter jim onemogočila opravljanje njihovega poslanstva vlada Donalda Tuska. Poljski vladi sporočamo, da povsem razumemo, da ima v javnih medijih v državni lasti vlada, ki je po definiciji upravljalec premoženja, vso pravico do menjave nadzornih svetov in s tem vodstva javnih medijev. Je pa skregano s konceptom demokracije in državljanskih svoboščin, da se zaobide zakonodaja in potepta pravni red. Zato Tuskovo vlado pozivamo, naj preneha z represijo v javnih medijih in naj spremembe doseže po demokratični poti in standardih.

Za Slovensko združenje domoljubnih novinarjev:

Jože Biščak, predsednik«

(Slika: PrintScreen/SZDN)

 

(Slika: PrintScreen/SZDN)

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine