11.4 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

Finančna ministrica, ki je nekoč pisala o »kupu črncev« in s tem povezanimi »trupli na lokalnih vlakih«, pravi: Ne pade mi na pamet, da bi se opravičila. Zakaj za vraga bi morala to storiti?

Piše: P. T.

Predsednica stranke Finska Riikka Purra, sicer podpredsednica finske vlade in ministrica za finance, zaradi ostrih besed zoper migrante in islam, ki jih je zapisala pred leti, ne misli odstopiti, niti se ne misli opravičiti.

»Nikoli mi ne bi prišlo na misel, da bi obsodila ali se opravičila za to, kar sem rekla in naredila pred leti in desetletji. Zakaj za vraga bi morala to storiti?« je dejala svetlolasa Purra, poroča portal Yle.

Finančna ministrica je pred leti komentirala na blogu strankarskega kolega Jussija Kristiana Halla. Med drugim je opisovala srečanje z Afričani na vlaku, ko jih je spraševala, kaj počno na Finskem. Na koncu je dodala: »Če bi imela orožje, bi bila na lokalnih vlakih trupla.« Rada je uporabljala izraz »kup črncev«, sama sebe je opisovala kot rasistko.

Tudi o islamu ni imel najboljšega mnenja. Ko je videla muslimansko družino, kako v restavraciji s hitro prehrano jedo hamburgerje, se je vprašala, kako sploh lahko jedo kaj takega, ko pa ne strežejo »pravično mučenih živali«. Beračev prav tako ni imela rada. Spraševala je, kdo želi pljuvati po beračih.

Zaradi komentarjev, ki so stari 15 let, so levičarji napadli finsko vlado in zahtevali odstop finančne ministrice. Purrova se je odzvala na družbenem omrežju Twitter: »Zelo sem razočarana in obupana zaradi negativnih posledic priseljevanja, ki jih vidimo na Finskem, na primer nadlegovanja in spolnih zločinov migrantov ter neenakih norm v islamu. (…) Moje jezno besedilo je samo sporočilo, nič drugega. Ne opravičujem se in nikoli ne bom oprostila nobene oblike nasilja.«

In še: »Kot sem že zapisala, na tem položaju, v tej življenjski dobi in starosti seveda česa takega ne bi napisala, z marsičim se sploh ne strinjam več. Izražala sem se na načine, ki jih danes ne bi uporabljala.«

»Nikoli mi ne bi prišlo na misel, da bi obsodila ali se opravičila za to, kar sem rekla in naredila pred leti in desetletji. Zakaj za vraga bi morala to storiti?« je zaključila svoje pojasnilo.

Yle poroča, da je bil finski premier Petteri Orpo z njenim pojasnilom zadovoljen.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine