Piše: dr. Iztok Ostan
Iz beljakovinsko bogate hrane dobimo gradiva za mišice, za obnovo encimov, hormonov, za tvorbo hemoglobina … A beljakovine so težko presnovljive. Od starosti ali bolezni izčrpan človek jih žal ne more več dobro presnoviti. Takrat pomagajo nove vrste beljakovinskih dopolnil.
Organizem potrebuje kar 3 do 7 ur, da v procesu prebave razgradi običajne beljakovine na osnovne gradnike – aminokisline. A še težja naloga ga čaka, ko aminokisline preidejo
po krvi do celic. Te jih uporabijo za tvorjenje lastnih beljakovin. Žal je njihov izkoristek zelo nizek. Najvišji je pri kokošjih jajcih (48 odstotkov), pri beljakovinah rastlinskega izvora pa ne presega 18 odstotkov. Torej se na celični ravni vsaj 52 odstotkov aminokislin spremeni v toksične dušične odpadke: najprej v amonijak, ki ga jetra predelajo v sečnino, to pa ledvice izločijo. Predelava odpadkov je najzahtevnejši proces v presnovi beljakovin.
Da bi rešili ta problem, so znanstveniki že sredi preteklega stoletja začeli iskati optimalno kombinacijo esencialnih aminokislin – OKA (angl. MAP), ki naj bi zagotavljala popoln izkoristek na celični ravni. Leta 1998 so jo tudi odkrili. Dopolnila, pripravljena po formuli
OKA, preidejo v kri vsega v 23 minutah po zaužitju – brez obremenjevanja prebave. Na celični ravni pa je njihov izkoristek kar 99-odstoten in tako praktično ne tvorijo obremenjujočih odpadkov. Objavljenih je bilo 24 znanstvenih člankov, ki dokazujejo varnost in učinkovitost uživanja teh vrst prehranskih dopolnil (glej www.iztokostan.com).
Učinek uživanja ustreznega odmerka OKA opazimo že v dveh do treh tednih. To smo ugotovili tudi sami, med drugim pri 95-letni sorodnici, ki je bila tako oslabela, da je vsa tresoča se le še ždela pri štedilniku in ni več zmogla sama po stopnicah. Ni imela apetita in ji niti juha ni več teknila. Začeli smo ji dajati po 4 tablete OKA dvakrat dnevno. V dveh tednih se je lahko že sama sprehajala okoli hiše, spet dobila apetit in se tako začela krepiti
tudi s pomočjo običajne hrane.