12.9 C
Ljubljana
torek, 22 oktobra, 2024

Kje so meje naših norosti?

Piše: Borut Korun

Veliki srednjeveški humanist Erazem Rotterdamski je napisal knjigo Hvalnica norosti. Njegovi razumski naravi se je zdel takratni svet očitno nekoliko prismuknjen. Kaj bi porekel ta modrec ob pravcati epidemiji norosti, ki se sedaj širi po zahodnem svetu?

Kam je odšel zdravi razum, sem se spraševal že med epidemijo covida. Kako da medicinska fakulteta, zdravniška zbornica ali kdorkoli, ki ima dovolj ugleda, ni reagiral ob trditvah, da virusa ni, da je vse samo zarota nevidnih sil, da je več ljudi umrlo zaradi cepljenja kot zaradi bolezni? Zakaj so se delali, kot da se jih nerazgledane množice nič ne tičejo? Vem, zdelo se jim je zamalo, da bi razlagali nekaj, kar bi moralo biti vsakomur jasno. Demonstracije na ulicah, ki so se jih udeleževali tudi nekateri levi politiki, so bile dokaz, da bi množica demonstrirajočih verjela, tudi, če bi jim rekli, da je Zemlja ravna. Ali da Sonce kroži okrog Zemlje. Kajti pomembno je, kdo kaj reče, ne pa to, kaj reče, in ali je to, kar je bilo izrečeno, v skladu z zdravim razumom.

Proti neumnostim bi bilo treba nastopiti že na začetku, dokler je bil še čas, dokler neumnosti same niso dosegle razsežnosti epidemije. Kajti norosti so očitno tudi nalezljive. Težko bi se odločil, kaj se je širilo hitreje – epidemija virusa ali trditve, da virusa ni. Politiki, ki so izkoristili obe epidemiji, seveda niso nori, ampak samo pokvarjeni. Če bi razumni ljudje ukrepali pravočasno, bi takim politikom vzeli veter iz jader, ki so jih polnili vedno številnejši nesmisli.

Svetovna zdravstvena organizacija sedaj res pripravlja predlog zakona, ki bi bil obvezen in po katerem bi prepovedali vsakršne dezinformacije v zvezi z epidemijami, kot je bil covid. S tem se načelno strinjam, vendar s pomislekom. Jim lahko zaupamo? Te organizacije namreč očitno ne vodijo nekakšni vrhunski strokovnjaki, ampak jih na to mesto pošlje politika. Na tak način, po političnem ključu, je v OZN o pravicah žensk odločala Savdska Arabija.

Bo WHO prepovedala pisati vse nesmisle, ki se pojavljajo v zvezi s človeškim spolom? Da je spol sociološka kategorija? Da je spolov na desetine? Ali res živimo v svetu, ki mu vladajo norci? So se povrnili časi Erazma Rotterdamskega? Ali nismo norci tudi mi, ki pustimo norcem, da nam vladajo? Kdo bo odgovarjal za tragedije, ki se bodo dogajale, ko bodo otroci v veri, da se spol da spremeniti, to tudi storili? Ali ne bi raje spremenili norcev? Bilo bi manj škode.

Tudi v tem primeru bi se morala oglasiti Svetovna zdravstvena organizacija in razložiti, da sta v vsem živem svetu samo dva spola, ki sta potrebna za izmenjavo genetskega materiala, in da je to za »namene« evolucije povsem dovolj. Izjeme so tista primitivna bitja, ki sploh niso spolna ali pa spol lahko zamenjajo. Ampak tu gre za bakterije, črve, polže, ribe in podobno. Ne vem pa za biologa, ki bi odkril kak »tretji spol«. Najmanj seveda pri više razvitih bitjih. To pa kljub vsem norostim, ki smo jim priča, ljudje v večini vendarle smo.

Razvoj človeka v maternici je zapleten proces, ki ga vodi na tisoče bioloških reakcij. Že majčkena napaka ima lahko usodne posledice. In tako se lahko zgodi, da neki osebek iz neznanih razlogov svojega spolnega partnerja ne vidi v nasprotnem spolu, kot bi bilo normalno, ampak v istem spolu. Podobnih napak z različnimi posledicami je več. Vendar gre vedno za napake, ne pa za različne spole.

Ker gre za napako, za katero ti ljudje niso krivi, jih seveda ni treba obsojati. Pustimo ljudi, da doma in v postelji – dokler gre za odrasle in odgovorne osebe – delajo, kar hočejo. Ampak nasedati čudakom, ki iz tega delajo politične akcije in sociološke doktorate ali pa norijo po ulicah, je pa noro. A glede na vihranje mavričnih zastav po svetu bi rekel, da je ta norost že zmagala.

Zato Svetovna zdravstvena organizacija te norosti ne bo omenjala. Ta epidemija se je že preveč razširila in z njo okuženi nam vladajo oziroma nam vladajo tisti, ki so se s pomočjo epidemije norosti zavihteli v državno sedlo.

Kaj bi torej pisal Erazem Rotterdamski, če bi se vrnil med nas? O človeku 21. stoletja? O njegovem duhovnemu stanju?

Najbrž še enkrat knjigo z istim naslovom.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine