11.3 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

Dr. Jernej Letnar Černič: Vladavina prava se v Sloveniji ni razcvetela

Dr. Jernej Letnar Černič, pravnik in profesor:

“Prazne besede o sobivanju so le izložbeno okno, ki omogoča, da se v ozadju obračunava z drugače mislečimi. Pluralizem se ne le počasi, temveč hitro umika enoumju. Razmerje med močjo in pravom, ki je tako fasciniralo Šturma, da mu je posvetil celo življenja, v resničnem življenju pogojuje kakovost življenja v slovenskem okolju.

Vladavina prava, ki terja omejevanje moči državnih oblasti in centrov moči v zasebnem sektorju, se v slovenskem okolju ni razcvetela. Razlogi so večplastni. V večinski meri jih lahko pripišemo pomanjkanju vodenja z zgledom nosilcev javnih funkcij v državnih institucijah.

Zato institucije vseh treh vej oblasti in državnih institucij ostajajo šibke in prepuščene delovanju na podlagi lojalnosti političnih strank in njihovem vodjem, vse v nasprotju z vladavino prava.

Šturmova zapuščina o omejevanju oblasti je zato ob koncu leta 2022 enako oziroma morda še bolj aktualna kot v prvih letih delovanja slovenske države. Ko se bo prebivalstvo začelo zavedati, da je prav od omejevanja oblasti odvisna njihova višja kakovost življenja, bo počasi začelo prihajati do sprememb.”

Vir: radio Ognjišče

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine