22.8 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

(IZ MINUTE V MINUTO) Trojni referendum: neuradni izidi kažejo, da bodo vsi trije vladni zakoni na referendumu potrjeni

Piše: C. R., STA, G. B., L. K. F.

 

Ob 19h so se zaprla volišča, s čimer se je končalo današnje trojno glasovanje na referendumu o dolgotrajni oskrbi, o širjenju številna ministrstev ter o RTV Slovenija. Prvi neuradni rezultati naj bi bili znani okoli 20h. Glede na podatke o volilni udeležbi je mogoče pričakovati, da bo udeležba morda dosegla celo 40 odstotkov. 

 

22.15:

Boris Tomašič: “Rezultat bo to, da bodo še bolj brutalno vladali. Treba je priznati, čestitke za kampanje, so jih vrhunsko izpeljali. Problem pa se pojavi, da nimamo več korektiva. Po referendumih bo glas opozicije praktično neslišan, karkoli bo naredila. Že sedaj je bilo katastrofalno, omejevanje govora, nastopov, nesklicevanje sej in tako naprej. Kar se tiče vlade pa – mi vse znamo, pustite nas, da delamo –.”

22.00:

(Foto: posnetek zaslona TW)

 

21.30: Prvak SDS  Janez Janša je tvitnil:

(Foto: posnetek zaslona TW)

 

21.15:

Po približno polovici preštetih glasovnic kaže, da bodo uveljavljeni vsi trije zakoni, o katerih so volivci odločali na današnjih referendumih. Pri noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) in spremembah zakona o dolgotrajni oskrbi je podpora presegla 60 odstotkov. Nekoliko manjša, približno 55-odstotna, pa je pri spremembah zakona o vladi.

Podpora zakonom je še nekoliko višja, kot je kazalo po prvih preštetih glasovnicah. Tako je za novelo zakona o RTVS po delnih neuradnih izidih po približno polovici preštetih glasovnic glasovalo 61,6 odstotka, proti pa 38,4 odstotka.

Spremembe zakona o dolgotrajni oskrbi je podprlo 61 odstotkov, proti je glasovalo 39 odstotkov. Pri spremembah zakona o vladi je glas za uveljavitev zakona oddalo 55,3 odstotka, proti pa 44,7 odstotka.

 

21.10: Iz štaba stranke SDS:

Zvone Černač: Na teh referendumih ni zmagovalcev. Ljudje niso zaradi rezultatov nič pridobili, bodo pa številni zaradi slabih zakonov vlade, ki niso bili zavrnjeni, pridobljene pravice izgubili.”

(Foto: Veronika Savnik)

Alenka Jeraj: Z manipulacijo, da se z zakonom umika politiko z RTV, v resnici skozi stranska vrata na RTV prihajavlada RS. To obžalujemo in ocenjujemo, da se z današnjim dnem močno oddaljujemo od demokratičnih standardov.”

(Foto: Veronika Savnik)
Mag. Branko Grims: “Vsem, ki ste odšli na referendum se iskreno zahvaljujemo, posebej pa se zahvaljujemo tistim, ki so glasovali proti, kajti z glasom proti so glasovali za to, da bi bila Slovenija bogatejša, da bi bila pluralna in da bi imeli pravice iz dolgotrajne oskrbe.”
Ter še dodal: “Vprašati se moramo, kakšna je situacija v Sloveniji, da se je preko medijev kanaliziralo razpravo v ideologijo in osebne predsodke, kdo je za koga, namesto, da bi se razpravljalo o vsebini.”
“Volivci so izglasovali višje davke, višji rtv-prispevek in ideološki monolit na RTVS ter se odpovedali pravicam iz dolgotrajne oskrbe za vsaj leto dni,” je ocenil.
(Foto: Veronika Savnik)

Oglasil se je še Janez Janša, ki pa ga ni na sedežu stranke, saj je v tujini. Za zdaj se je odzval le na Twitterju, kjer je ocenil, da so ljudje glasovali “za” misleč, da s tem svoje pravice branijo. “S čim jih lahko ob 99-odstotnem medijskem monopolu zavedejo naslednjič,” se je vprašal.

(Foto: posnetek zaslona TW)
.

20.40:

Po 30,31 odstotkov preštetih glasov so rezultati sledeči:

  • o Zakonu o vladi je ZA glasovalo 54,55 odstotkov in PROTI 45,45 odstotkov
  • o Zakonu o dolgotrajni oskrbi je ZA glasovalo 60,28 odstotkov in PROTI 39,72 odstotkov
  • o Zakonu o RTV je ZA glasovalo 60,88 in PROTI 39,12 odstotkov.

 

20.30: V živo lahko spremljate tudi komentatorja delnih izidov Aleksander Rant in Boris Tomašič:

 

20.15: Prvi neuradni izidi referendumov:

Za novelo zakona o RTVS je po delnih neuradnih izidih glasovalo 59,55 odstotka, proti pa 40,45.

Spremembe zakona o dolgotrajni oskrbi je podprlo 58,92 odstotka, proti je glasovalo 41,08 odstotka.

Pri spremembah zakona o vladi je izid bolj izenačen; glas za uveljavitev zakona je oddalo 53,47 odstotka, proti pa 46,53 odstotka.

 

Ob prvih izidih je Boris Tomašič dejal:  “Po 10 odstotkih preštetih glasovnic kaže slabo  Zakonu o vladi, kar ni niti tako slabo. Naj imajo 20 ministrstev, naj se pokaže, kako učinkovito bo vse skupaj – prihaja kriza, bodo lahko pokazali. Vse pa kaže na to, da se bodo uresničile napovedi predsednika vlade in da bodo gladko dobili vse referendume. Ljudje, moram vam reči, naj jih dobijo – to je rezultat, da na volitve hodi še manj kot 50 odstotkov ljudi. Pravim pa, da ne obupat, čeprav bo vlada imela popolna pooblastila. Ne delajmo si utvar, da bodo samoobvladani”, je dejal.

 

19.58 Prvi neuradni izidi kažejo, da bodo vsi trije vladni zakoni očitno potrjeni na referendumu.

 

19.40 Tudi v SDS pričakujejo rezultate referenduma:

19.30 Koalicijske stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica izid referendumov o spremembah zakonov o Radioteleviziji Slovenije (RTVS), dolgotrajni oskrbi in vladi pričakujejo skupaj v ljubljanskih Stegnah. Želijo si čim večje volilne udeležbe in pričakujejo, da bodo vsi trije zakoni potrjeni na referendumih.

19.00  Po državi se je ob 19. uri zaprlo nekaj več kot 3000 volišč, na katerih je skoraj 1,7 milijona volivcev lahko oddalo glas na referendumih o zakonih o vladi, o RTVS in o dolgotrajni oskrbi. Volilni odbori bodo začeli šteti glasovnice, delne neuradne izide pa bodo sproti objavljali na spletni strani DVK. Prve izide je pričakovati po 20. uri.

17.00 Po podatkih okrajnih volilnih komisij je na voliščih v Sloveniji do 16. ure na treh zakonodajnih referendumih glasovalo 466.516 volivk in volivcev oziroma 27,53 odstotka volilnih upravičencev. Najvišjo, 30-odstotno udeležbo, so zabeležili v volilni enoti Ljubljana, najnižjo pa v volilni enoti Maribor, kjer je bila 25,36-odstotna.

12.00 Po podatkih okrajnih volilnih komisij je na voliščih v Sloveniji do 11. ure na treh zakonodajnih referendumih glasovalo 170.974 volivk in volivcev oziroma 10,09 odstotka volilnih upravičencev. Najvišjo, skoraj 11-odstotno udeležbo, so zabeležili v Novem mestu, najnižjo pa v Bežigradu v Ljubljani, kjer je bila nekaj manj kot devetodstotna.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine