11.4 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

Kraji blizu hrvaške meje v občini Koper in drugje še vedno preplavljeni z migranti, državnega sekretarja Lobnikarja pa skrbi predvsem »spoštovanje človekovih pravic« 

Piše: C. R.

V krajih blizu hrvaške meje se iz dneva v dan soočajo z vse več migranti. Poročali smo že o stanju v Movražu in drugih vaseh v občini Koper, po najnovejših podatkih pa naj bi včeraj policisti prejeli več kot 200. Tudi na Kozini naj bi dnevno policisti prejeli tudi 150 migrantov. Policija je zato močno obremenjena in uporablja za pobiranje migrantov večino svojih vozil tako da policisti sploh ne zmorejo opravljati več običajnega policijskega dela. Migrante naj bi vozili v Ilirsko Bistrico, Postojno in tudi v Ljubljano.

Medtem je včeraj državni sekretar dr. Branko Lobnikar včeraj na srečanju notranjih ministrov Berlinskega procesa, ki ga je v Berlinu gostila nemška zvezna notranja ministrica Nancy Faeser, povedal za javnost, da so se na srečanju med drugim pogovarjali tudi o večjem sodelovanju na področji migracij, zaradi vse večjega števila migrantov na zahodnobalkanski poti; »Regija Zahodnega Balkana je pomembna partnerica Slovenije, za uspešen odziv na povečanje migracijskih tokov na zahodnobalkanski migracijski poti pa je ključnega pomena skupno delovanje«, je dejal.

Povečalo se je predvsem število migrantov iz Indije, Burundija in Kube. Med drugim je dejal, da je ključnega pomena »vračanje oseb, ki niso upravičene do mednarodne zaščite, in skupni boj proti tihotapljenju migrantov«. Seveda pa je ravno slovenska migrantska politika trenutne slovenske vlade podkrepila tihotapce, saj jim je olajšala delo, ko je odstranila ograje. Lobnikar je omenil tudi, da je »spoštovanje človekovih pravic« ključnega pomena. Pri tem se je treba vprašati kajo je s človekovimi pravicami prebivalcev vasi, ki se dnevno soočajo z novimi skupinami migrantov. Med drugim je prišlo tudi že do manjših kraj in vlomov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine