11.3 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

Predsednik Pahor na uradnem obisku v Nemčiji: Prijateljstvo med Slovenijo in Nemčijo je iskreno in trdno

Piše: C.R.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se mudi na uradnem obisku v Zvezni republiki Nemčiji. Predsednik Zvezne republike Nemčije Frank-Walter Steinmeier ga gosti v kraju Neustrelitz v nemški zvezni deželi Mecklenburg – Predpomorjansko, kar je posebna protokolarna forma državniškega obiska, ki ga priredijo le posebnim gostom.  

Predsednik Pahor je na povabilo nemških predsednikov Gaucka in Steinmeierja obiskal Zvezno republiko Nemčijo sedemkrat (7). Nemška predsednika pa sta na povabilo predsednika Pahorja obiskala Slovenijo šestkrat (6).

Sicer pa je to šestindvajseto (26) srečanje slovenskega in nemškega predsednika v zadnjih desetih letih. Glede na število obiskov in srečanj je sodelovanje predsednika Pahorja z Nemčijo takoj za Hrvaško.

Tokratno srečanje obeh predsednikov je nadaljevanje visoke ravni partnerskih odnosov in pomeni krepitev političnega dialoga med Republiko Slovenijo in Zvezno republiko Nemčijo v občutljivem času spremenjenih varnostnih in političnih okoliščin. Odnosi med državama so utemeljeni v Deklaraciji o poglobljenem sodelovanju iz leta 2011, v takoimenovanem stateškem partnerstvu, ki ga je s tedanjo kanclerko Angelo Merkel podpisal Borut Pahor kot tedanji predsednik vlade.

Predsednik Pahor je na uradnem obisku v Nemčiji nemškemu zveznemu predsedniku Steinmeierju podelil najvišje državno odlikovanje Republike Slovenije – Red za izredne zasluge za njegove osebne zasluge za poglobitev vsestranskih odnosov med Republiko Slovenijo in Zvezno republiko Nemčijo.

Obisk poteka v uradni rezidenci nemškega zveznega predsednika v Neustrelitzu v nemški zvezni deželi Mecklenburg-Predpomorjansko. To je prvi uradni obisk, ki ga nemški predsednik gosti izven Berlina in pomeni posebno čast.

Predsednik Pahor in predsednik Steinmeier sta se sinoči, pred začetkom uradnega obiska sestala na zasebni večerji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine