23.5 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Kolegica Tanje Fajon in Pašić Bišićeve, Nina Gregori, se je v Bruslju znašla v središču škandala

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

Vodjo Evropske agencije za azil Nino Gregori obtožujejo številnih nepravilnosti. Na pozicijo je bila postavljena zato, da povrne verodostojnost organa Evropske unije po nepredvidenem odstopu njenega predhodnika. Glavnim vpletenim se očita nepotizem, zavajajoča poročila in nadlegovanje. Ona pa igra žrtev rekoč, da jo takšne obtožbe zelo žalostijo. 

Uslužbenci agencije Evropske unije za azil so v pritožbi, ki so jo prejšnji teden poslali agenciji Evropske komisije za boj proti goljufijam Evropske komisije, zahtevali preiskavo vodilnih delavcev agencije, ki jim očitajo nepotizem, zavajajoča poročila in nadlegovanje, poroča Jutarnji. V osrčju bruseljske afere pa se je znašla prav Slovenka Nina Gregori (kader SD), sicer kolegica zunanje ministrice Tanje Fajon in partnerice domnevnega spolnega predatorja (Palestinca Mustafa AlnajjarjaFaile Pašić Bišić, ki se v javnosti prikazuje kot vzorna muslimanka, njeno intimno življenje pa je očitno neurejeno, za kar bi jo v njej ljubem Iranu že kamenjali. Pravna zastopnica slednje je bila tudi predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar.

V pisni pritožbi, o kateri se je prvotno razpisal celo Financial Times (!!!), je bilo največ obtožb namenjenih prav glavni izvršni direktorici Gregorijevi, ki je položaj prevzela leta 2019, in sicer po odhodu svojega predhodnika Joséja Carreira, ki je bil obtožen nadlegovanja. Neimenovani žvižgač se je odločil reagirati, da bi agenciji povrnil njeno prvotno delovanje. Za Gregorijevo piše, da je vzpostavila zapleten sistem pravnih struktur in kontrol, ki naj bi dajale vtis pravilnosti in skladnosti, v resnici pa prikrivajo vse nepravilnosti agencije, je še navedeno v pritožbi. 

Ljubljana, ZRC SAZU. Okrogla miza informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji z naslovom Begunke in prosilke za azil v EU. Koordinatorica Visokega komisariata ZN za begunce Faila Pašić Bišić, evropska poslanka Tanja Fajon (S&D), moderatorka Saša Banjanac Lubej, direktorica direktorata za notranje zadeve, migracije in naturalizacijo Nina Gregori in znanstvena svetnica SAZU Mirjam Milharčič Hladnik. (Foto: STA)

Gregorijeva se je potrudila, da je bilo o nepravilnostih nemogoče obveščati upravo, Evropsko komisijo, Evropski parlament in javnost. Očitki zoper Gregorijevo vključujejo tudi imenovanja, ki so v nasprotju s pravili o delovnih razmerij. S tem je svojim ožjim sodelavcem omogočila hitrejše karierno napredovanje, nekatere pa je v pisarni zadržala precej dlje, kot je bilo določeno v njihovih pogodbah, je še zapisano v ovadbi. Gregorijeva in drugi vodilni v agenciji so vse očitke zavrnili. Agencija Evropske unije za azil (EUAA) zaposluje približno 2000 ljudi in zagotavlja pravno, tehnično in operativno pomoč državam članicam. Januarja je agencija dobila novo ime in mandat, da pomaga državam članicam standardizirati način odzivanja na prošnje za azil.

Javna razprava o beguncih, ki so se jo udeležile tudi Nina Gregori, Faila Pašić Bišić, Tanja Fajon. (Foto: SD, posnetek zaslona)

Foto: SD, posnetek zaslona

Nina Gregori, Faila Pašić Bišić, Tanja Fajon (Foto: SD, posnetek zaslona)

Predsednik Gibanja svoboda dr. Robert Golob in Faila Pašić Bišić (Foto: Twitter)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine