22.8 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Ruske sile vse bližje zavzetju Severodonecka

Piše: C. R.

Ruske sile so po več dneh slovitih spopadov vse bližje zavzetju Severodonecka. Kot je danes sporočil guverner regije Lugansk Sergij Gajdaj, so zasedle že 80 odstotkov mesta. Sporočil je še, da se boji na ulicah nadaljujejo in obljubil, da se bodo ukrajinske sile do konca borile za mesto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Ulični boji se nadaljujejo,” je glede poteka spopadov za ključno mesto, z zavzetjem katerega bi ruske sile še dodatno okrepile svoj prijem nad območje Donbasa, ki ga sestavljata regiji Doneck in Lugansk, je na Telegramu sporočil guverner regije Lugansk Sergij Gajdaj.

“Najtežje razmere so v regiji Lugansk, kjer skuša sovražnik premakniti naše enote s položajev,” je sporočil prvi mož ukrajinske vojske, načelnik generalštaba Valerij Zalužni.

Zalužni je v telefonskem pogovoru poveljniku francoskih oboroženih sil, generalu Thierryju Burkhardu poudaril, da ima sovražnik odločilno prednost v artileriji. Dodal je, da želi, da bi bile njegove enote opremljene z orožjem, kakršno uporablja vojaška zveza Nato. “To bo rešilo življenja naših ljudi,” je še dejal.

Ukrajinske sile so ta teden dobile spodbudo, ko je ameriški predsednik Joe Biden napovedal, da so na poti naprednejši raketni sistemi, vključno z raketnim sistemom himars, ki lahko hkrati izstreli več natančno vodenih raket in ima doseg približno 70 kilometrov. Poleg tega bodo ZDA v Ukrajino poslale še več raketnih sistemov za uničevanje tankov javelin, oklepna vozila, helikopterje in rezervne dele.

Vendar analitiki opozarjajo, da nove rakete verjetno ne bodo nenadoma spremenile razmer, saj ukrajinska vojska potrebuje čas, da se nauči, kako jih učinkovito uporabljati, še piše AFP.

Tudi Slovaška je napovedala, da bo Ukrajini pomagala z orožjem. Medtem pa se vse glasneje govori, da bo po zavzetju Ukrajine na vrsto prišla tudi Poljska.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine