11.4 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

Koncert Ane Dolžan in Slovenskega godalnega seksteta v Škofji Loki

Piše: Jože Jan

V sredo, 16. marca ob 19.30 bo v Sokolskem domu v Škofji loki koncert Ane Dolžan in Slovenskega godalnega seksteta. Na programu sta Veliki koncertantni sekstet za godalni sekstet W. A. Mozarta in Spomin iz Firenc op. 70 P. I. Čajkovskega.

Ana Dolžan se je začela učiti violino pri petih letih Kranj. Šolanje je nadaljevala v Glasbeni šoli Škofja Loka in nato na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana v razredu prof. Armina Seška, kjer je maja 2011 maturirala z odliko. Isto leto se je vpisala na Akademijo za glasbo v Ljubljani v razred prof. Primoža Novšaka in junija 2015 diplomirala z odliko.

Udeležila se je številnih mednarodnih in državnih tekmovanj v Sloveniji, Italiji, Srbiji, Avstriji, Hrvaški in na Češkem, kjer je dosegla zavidljive rezultate. Prejela je številne nagrade, med njimi leta 2009 1. nagrado na tekmovanju v Sremski Mitrovici, leta 2010 prav tako 1. nagrado na tekmovanju v Sremski Mitrovici, leta 2015 pa 2. nagrado (prvo mesto) na Tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije in posebno nagrado žirije za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja. Za svoje dosežke na glasbenem področju je prejela tudi priznanje Občine Škofja Loka in Prešernovo nagrado Akademije za glasbo Ljubljana.

Komorno zasedbo Slovenski godalni sekstet (SGS), deluje od septembra leta 2017, sestavljajo Ana Dolžan in Vid Sajovic na violini, Nejc Mikolič in Anuša Plesničar na violi ter Izak Hudnik in Katarina Kozjek na violončelu. Člani Slovenskega godalnega seksteta so se izobraževali tako doma kot na tujem (Ljubljana, Dunaj, Detmold, Rotterdam, Zürich, Salzburg) in se poleg komorne igre redno udejstvujejo tudi v orkestrski (Orkester Slovenske filharmonije, KSO Celovec, Simfonični orkester RTV Slovenija) in pedagoški (Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani, Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, GŠ Škofja Loka, GŠ Kranj) praksi, s svojim delom pa posegajo celo v raziskovalna polja filozofije in muzikologije.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine