11.3 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

Razstava ob 100. obletnici rojstva Ele Peroci v Kopru

Piše: Jože Jan

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja v Kopru je v mesecu kulture bila otvorjena Razstava ob 100. obletnici rojstva pisateljice in avtorice otroških slikanic Ele Peroci. Razstava bo na ogled do 31. marca.

»Ne pišem za otroke, pišem otrokom in tako se z njimi pogovarjam«. Ela Peroci

Ela Peroci (1922-2001) je bila priljubljena pisateljica,  novinarka, urednica, pedagoginja in avtorica otroških slikanic. Študirala je na Državnem učiteljišču v Ljubljani, a je leta 1942 morala zaradi vojne študij prekiniti. Na oddelku za pedagogiko Filozofske fakultete v Ljubljani je diplomirala leta 1954. Po končani vojni je začela poučevati v osnovnih šolah, od leta 1948 je kot novinarka delala v uredništvu mladinskih revij Pionir in Ciciban, od leta 1955 do 1962 pa v uredništvu Mladega sveta. Nato se je zaposlila v mladinskem izobraževalnem programu Radia Slovenija, od leta 1962 do upokojitve leta 1978 je bila urednica oddaje Radijska šola.

Poznana je predvsem kot pisateljica del za otroke. Njena prva objavljena pravljica »Moj dežnik je lahko balon« je postala klasika – natisnjenih je bilo več kot 100.000 izvodov). Sledile so ji še mnoge druge slikanice, pravljice, pesmice ter radijske in lutkovne igre.

Najbolj znana je »Muca copatarica« (prav tako natisnjena v več kot 100.000 izvodih). Pisala je tudi pesmi ter prozo in besedila za televizijo.

Ela Peroci je bila mnenja, da se morajo otroku uresničiti vse želje, če ne v realnosti pa v domišljiji. Otroci se vsakodnevno spopadajo z mnogimi čustvenimi preprekami, ki se odraslim velikokrat ne zdijo pomembne, pisateljica Peroci pa jim je dala velik pomen, ki ga je uspešno upodobila v svojih literarnih stvaritvah. Slovensko mladinsko književnost je motivno in oblikovno ustvarjala štirideset let. Njena dela so prevedena v več jezikov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine