20.2 C
Ljubljana
nedelja, 5 maja, 2024

Rusija pripravljena vstopiti v pogajanja z Ukrajino

Piše: STA

Kremelj je pozdravil poziv ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega o pogajanjih med državama in sporočil, da je predsednik Vladimir Putin pripravljen poslati delegacijo v belorusko prestolnico Minsk na pogovore z Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinski predsednik je Rusijo dvakrat pozval k dialogu. Prvi predlog za pogovore je podal pozno v sredo tik pred rusko invazijo, drugega pa v četrtek zvečer. Zelenski je opozoril, da je njegov glavni cilj doseči mir v Ukrajini in zagotoviti varnost njenih državljanov, zato se je pripravljen pogovarjati z vsemi tudi z Rusijo v različnih oblikah in na katerem koli mestu.

Njegova poziva je danes pozdravil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in dodal, da je Putin pripravljen poslati delegacijo na pogovore v Minsk, ki je v preteklosti že gostil mirovne pogovore med Kijevom in Moskvo. Po navedbah Kremlja je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko pripravljen ustvariti pogoje za srečanje ruske in ukrajinske delegacije.

V Kijevu se je pojavila ideja, da bi lahko Ukrajina v zameno za mir obljubila, da bo sprejela nevtralen status glede članstva v Natu. Moskva pa je ponudbo za pogajanja o nevtralnem statusu Ukrajine sprejela kot korak v pravo smer, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rusija sicer še naprej zagovarja svojo vojaško intervencijo v Ukrajini kljub vse večjim kritikam sveta. Pri tem je Peskov napovedal tudi, da namerava Rusija uvesti protisankcije v skladu s svojimi interesi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine