11.3 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

Sanje o štiridnevnem delovnem tednu

Piše: Jože Jan

Belgija delavcem zdaj ponuja štiridnevni delovni dan. Ni prva država, ki je uvedla ta model. Nemški medij Deutsche Welle je objavil seznam držav, kjer štiridnevni delovni teden že deluje.

Štiri dni dela, tri dni počitka, več časa za družino in z enako plačo. Zagovorniki tega modela obljubljajo ne le večje zadovoljstvo zaposlenih, ampak tudi večjo produktivnost.

Tudi Belgija se je zdaj odločila za štiridnevni delovni teden, vendar z enakim številom delovnih ur. Zaposleni se lahko fleksibilno, teden za tednom, odločijo, ali želijo svoje delovne ure razporediti na štiri ali pet delovnih dni. Po besedah belgijskega premierja Alexandra de Crooja je ta ukrep namenjen krepitvi gospodarstva in izboljšanju združljivosti med družino in delom.

Islandija je podobno shemo poskusila med letoma 2015 in 2019. Hkrati je skrajšala delovni čas s 40 na 36 ur na teden, pri čemer se plača ni spremenila. V testni fazi je sodelovalo 2500 delavcev. Rezultate sta ocenila islandska neprofitna organizacija Alda (Association for Democracy and Sustainability) in britanski Think tank Autonomy: občutno se je izboljšalo počutje zaposlenih, optimizirani so bili delovni procesi in pokazalo se je tesnejše sodelovanje s partnerji. Produktivnost se je ohranila ali celo povečala. Ob koncu testne faze so se sindikati in podjetja dogovorili za trajno skrajšanje delovnega časa. Danes ima 86% delavcev štiridnevni delovni teden.

Štiridnevni delovni teden preizkuša tudi Škotska. Sodelujoča podjetja prejmejo državno podporo v višini 10 milijonov funtov.

Švedska preizkuša štiridnevni delovni teden že od leta 2015, a še niso prišli do dokončne uveljavitve. Vsekakor nekatera podjetja (med njimi avtomobilsko podjetje Toyota) že nekaj let ohranjajo skrajšanje delovnega dne.

Španija bo preizkusila štiridnevni delovni teden. Približno 6000 zaposlenih v 200 malih in srednje velikih podjetjih si bo s polno plačo lahko podaljšalo vikend za en dan. Faza testiranja bo trajala vsaj eno leto.

Nemčiji s krajšim tednom eksperimentirajo večinoma mala podjetja.

Tudi v drugih državah, na primer na Japonskem, si velika podjetja upajo preizkusiti to idejo. Tehnološko podjetje Microsoft je svojim zaposlenim skozi mesec dni ponudila tri-dnevni vikend. Produktivnost v tistem mesecu naj bi se povečala za 40%, vendar Microsoft te številke ni potrdil.

Na Novi Zelandiji mednarodno podjetje Unilever že eno leto preizkuša štiridnevni teden z enako plačo. Če bo model uspešen, ga podjetje želi razširiti v druge države.

 Vir: Deutsche Welle

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine