11.6 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

Brazilija: strateško partnerstvo in poglobljeno sodelovanje

Piše: Damian Ahlin

Predstavnik EU  Josep Borrell je od 3. do 5. novembra obiskal Brazilijo, kjer je imel več srečanj na visoki ravni vezani na strateško partnerstvo in poglobljeno sodelovanje v raznih področji.

Predstavnik EU  Josep Borrell se je ob obisku Brazilije, med drugim srečal s predsednikom Zvezne republike Brazilije Jairjem Bolsonarom, podpredsednikom Hamiltonom Mourão, ministrom za zunanje zadeve Carlosom Albertom França, ministrom za okolje Eduardom Leitejem ter predsednikom senata Rodrigom Pacheco.

Potrdili so pomen dolgoletnega strateškega partnerstva med EU in Brazilijo: Naši odnosi z Brazilijo so močni in celoviti. Imamo neizkoriščene možnosti, da skupaj storimo še več, zato bomo preučili konkretne načine za razširitev našega sodelovanja na dvostranski, regionalni in večstranski ravni, je dejal Josep Borrell.

Z zunanjim ministrom Carlosom Albertom França  sta obravnavala gospodarska in trgovinska vprašanja, vključno s pridružitvenim sporazumom med EU in Mercosurjem, prizadevanjem Brazilije za članstvo v OECD, podnebnimi in okoljskimi izzivi, okrevanjem po pandemiji  ter zunanjepolitičnimi vprašanji, kot so razmere v Venezueli, Afganistanu in Mozambiku. Razpravljali so tudi o sodelovanju med EU in Brazilijo na področju varnosti in obrambe. Josep Borrell se je ministru França  zahvalil za pomemben prispevek Brazilije k vojaški misiji EU za usposabljanje v Srednjeafriški republiki.

V nadaljevanju sta opozorila na pomen 10. izdaje dialoga o človekovih pravicah med EU in Brazilijo, ki bo konec tega meseca potekala v Braziliji ter izpostavila tudi pripravljenost, da skupaj še naprej obravnavata posledice pandemije COVID-19 in spodbujata zeleno okrevanje. Izpostavljena je bila tudi vse večja vloga Brazilije kot dobavitelja cepiv, pri čemer je bilo poudarjeno, da je rešitev za pandemijo v čim večji lokalni proizvodnji v Latinski Ameriki, zavezanost EU dokončnemu oblikovanju pridružitvenega sporazuma med EU in Mercosurjem ter izpostavila njegov potencial za celovito krepitev odnosov med obema regijama in širitev sodelovanja na področjih skupnega interesa, kot sta okolju prijazne vrednostne verige in digitalna preobrazba. Visoka predstavnica je pozdravila Brazilijo in jo odločno spodbudila, naj spremlja svoje zaveze glede emisij CO2, krčenja in varstva gozdov.

Podpisala sta memorandum o soglasju za mednarodno sodelovanje med EU, Brazilijo in tretjimi državami, zlasti v Afriki in Latinski Ameriki, katerega namen je prispevati k Agendi 2030 o ciljih trajnostnega razvoja.

Srečanja s predsednikom Jairjem Bolsonarom, ministrom za okolje Leitejem in senatorjem Pachecom so bila tudi priložnost za ponovno potrditev pomena odnosov med EU in Brazilijo ter EU in Latinsko Ameriko ter za poudarjanje potrebe po tesnejšem sodelovanju za reševanje globalnih izzivov, zlasti na področju podnebnih sprememb, okolja, svoje zaveze glede emisij CO2, krčenja in varstva gozdov  in okrevanja po pandemiji COVID-19.

V okviru obiska, Josep Borrell se je srečal z venezuelskimi begunci v okviru brazilske operacije, ki jo podpirajo UNHCR, IOM in EU. Srečal se je tudi z zagovornicami človekovih pravic v okviru projekta, ki ga financira EU in ga v Braziliji izvajajo UN Women.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine