14.9 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Vrh podnebja v Glasgowu: Barack Obama kritiziral Rusijo in Kitajsko

Piše: Jože Jan

Nekdanji ameriški predsednik Barack Obama je v govoru na Vrhu za podnebje v Glasgowu kritiziral Rusijo in Kitajsko zaradi njunega »pomanjkanja smisla za nujnost » ob soočenju s podnebno krizo. Obsodil je tudi Donalda Trumpa, ker je zapustil pariški sporazum.

Barack Obama je v svojem nastopu pred podnebnim vrhom v Glasgowu kritiziral Kitajsko in Rusijo zaradi »nevarnega pomanjkanja smisla za nujnost« za zmanjšanje lastnih izpustov, ki povzročajo globalno segrevanje in podnebne krize. Kritike je nameril tudi lastni državi, ko je dejal, da so bila prizadevanja ZDA – druge največje onesnaževalke na svetu za Kitajsko – prekinjena, ko je Trump zapustil pariški podnebni sporazum. Obama je izrazil prepričanje, da bo administracija sedanjega predsednika Joeja Bidena v parlamentu končno sprejela podnebni paket v višini 555 milijard dolarjev.

Podnebni vrh v Glasgowu na Škotskem je prvi vrh, katerega se je udeležil Obama, ki je leta 2015 pomagal doseči zmagoviti pariški podnebni sporazum. Tedaj so se države zavezale, da bodo zmanjšale emisije iz fosilnih goriv in kmetijstva, in tako globalno segrevanje obdržali pod katastrofalno stopnjo in polagoma manjšali.

Namen Obamovega govora je spomniti vlade na navdušenje nad izjemnim pariškim sporazumom in jih spodbuditi, naj sprejmejo bolj konkretne in takojšnje korake za uresničitev pakta.

Barack Obama je očital kitajskemu in ruskemu predsedniku Xi Jinpingu in Vladimirju Putinu, da se nista pridružila drugim svetovnim voditeljem na podnebnih pogovorih v Glasgowu. »Zelo razočaran sem bil, ko sem videl, da sta predsednika dveh velikih svetovnih proizvajalcev emisij, Kitajske in Rusije, zavrnila udeležbo na tem vrhu, medtem, ko imajo njihovi načrti za okolje nevarno pomanjkanje smisla nujnosti,« je dejal Obama.

»Vsi moramo odigrati svojo vlogo. Vsi imamo delo. Vsi se moramo žrtvovati,« je dejal. »Toda tisti, ki živimo v bogatih državah, ki pospešujejo problem globalnega segrevanja, imamo dodatno odgovornost« je dodal Obama. 

Vir: Diario Clarín, Argentina

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine