25.5 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Bo Tanja Fajon dijakom plačala globe? – Ni ji padlo na pamet, da bi morali dijaki odrasti v osebe, ki bodo sprejele odgovornost za svoja dejanja!

Piše: Sara Bertoncelj / Nova24tv.si

Predsednica stranke SD Tanja Fajon se je zavzela za dijake, ki so zaradi udeležbe na protestih prejeli globe oziroma bili pozvani na sodišče, saj so kršili zakon o nalezljivih boleznih. V pismu je premierju Janezu Janši predlagala, naj v njihovem primeru uveljavi amnestijo in zapisala: “Verjamem da to zmorete.” Očitno pa je Fajonova tista, ki ne zmore sprevideti svoje vloge v nastali situaciji niti ne zmore prevzeti odgovornosti za lastna dejanja, v tem primeru hujskanje zoper preventivne ukrepe. Vsekakor s tem ni dober zgled dijakom, ki bi se prav tako morali naučiti prevzemati odgovornost za svoja dejanja. Lahko pa tudi dokaže svojo zimzeleno solidarnost in dijakom plača globo. Nenazadnje kot evropska poslanka mesečno zasluži okoli 15 tisoč evrov.

Protest dijakov, ki so 9. februarja na Trgu svobode v Mariboru zahtevali, da se odprejo šole, se je končal z izrečenimi globami, kar se, predvsem tistim, ki so pozivali k protestom zdi nedopustno in krivično. Po poročanju Dela je pet polnoletnih oseb na dom dobilo plačilne naloge z globo v višini 400 evrov, proti štirim mladoletnim dijakom pa so policisti Policijske uprave Maribor podali obdolžilne predloge na pristojno okrajno sodišče. V pozivih na sodišče je bilo navedeno, da so kršili zakon o nalezljivih boleznih, ker so šli v drugo občino ter zaradi prepovedi zbiranja ljudi. Miran Šadl z mariborske policijske uprave je za Delo potrdil, da so ugotavljali identiteto devetih oseb, ki so imele transparente oziroma druge predmete, s katerimi so jasno izražale namen, in sicer zbiranje na javnem shodu. S tem so jasno kršili zakon o nalezljivih boleznih, torej začasno prepovedano zbiranje ljudi. Lars Podkrajšek iz iniciative Zahtevamo šolo je povedal, da bodo dijakom, ki so prejeli obdolžilne predloge pomagali s pravno pomočjo in obrambo na sodišču, tistim, ki so dobili globe, pa bodo pomagali izpodbijati na sodišču.

Predsednica stranke SD Tanja Fajon je napisala pismo predsedniku vlade Janezu Janši ter podpredsednikoma vlade Zdravku Počivalšku in Mateju Toninu. “Verjamem, da lahko razumete, da ni in ne more biti prav, da se v suvereni in samostojni Republiki Sloveniji 30 let po razglasitvi njene državnosti dijakom pišejo kazni in vročajo sodni pozivi, ker so se zbrali na trgih in ulicah slovenskih mest, da bi zahtevali svojo pravico do izobraževanja in znanja. To preprosto ni pravično,” je zapisala predlagala da kot predsedniki koalicijskih političnih strank poskrbijo za sprejem in uveljavitev amnestije za dijakinje in dijake, ki se jim očita, da so z organiziranim zbiranjem kršili zakon o nalezljivih boleznih in ogrožali zdravje ljudi. Opomnila je tudi, da če se bodo otroci in dijaki danes počutili varne, vedoč, da organi ne ukrepajo zoper njihove mirne proteste, bodo jutri zrasli v samostojne, sočutne in solidarne osebe.

Kdo je dijake pognal na cesto in kdo se zavzema za enakost pred zakonom?

Očitno pa predsednica stranke SD ni pomislila na to, da bi bilo morda bolje, če bi otroci odrasli v osebe, ki bi sprejele odgovornost za svoja dejanja. Če je za neko dejanje predpisana kazen, mora pač človeku biti jasno, da zakoni enako veljajo za vse, s kršenjem pravila tvega ravno to – da bo kazen tudi prejel. Nenazadnje je Fajonova glasna zagovornica vladavine prava. S tem, da Fajonova piše pisma, prav gotovo ne predaja pravega sporočila dijakom, ki bi jih bilo treba naučiti, da ima vsako dejanje tudi svoje posledice. In ne gre tu za to, da bi se morali odpovedati protestom, če je takšna njihova volja. Pač pa gre z to, da se morajo zavedati kaj počnejo in da so za to sposobni sprejeti odgovornost ter se naučiti nositi posledice.

Tudi predsednik vlade pa je mnenja, da bi morala Tanja Fajon prevzeti odgovornost za svoja dejanja. Janša je namreč na Twitterju zapisal: “Prav je, da v stranki SD prevzemate odgovornost za ravnanja, ki ste jih povzročili s svojim javnim hujskanjem zoper preventivne ukrepe. Dijakom ste izjemno slab vzor. Zberite denar in plačajte globe.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine