16.4 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

POP TV korektnost: Pogodbo za dobavo hitrih testov je podpisal minister Gantar, nato pa je odstopil!

18. decembra lani je odjeknila novica o tem, da je ministrstvo za zdravje v ponovnem postopku javnega naročanja za javno naročilo “Nakup hitrih antigenskih testov (HAGT) za diagnostiko COVID-19 (II.)” odločilo, da za nakup okrog 500 tisoč hitrih antigenskih testov izbere družbo Majbert Pharm, ki je ponudila najcenejšo ponudbo in sicer 1,982 evra z DDV za test. Kljub temu, da se je pod pogodbo podpisal sedaj že nekdanji minister za zdravje iz vrst DeSUS Tomaž Gantar to ni zmotilo POP TV-ja, da se ta v povezavi s tem naročilom ne bi obregnil ob stranko SDS in jo vpletal v zgodbo, čeprav je jasno, da ta z naročilom nima nič. 

 

Včeraj sem podpisal pogodbo s podjetjem Majbert Pharm za dobavo 500 tisoč hitrih testov po ceni 1,9 evra za test,” je takratni minister za zdravje Tomaž Gantar po sklenjenem poslu povedal za POP TV. Kljub temu pa to ni ustavilo POP TV-ja, da ta ne bi pompozno poročal v smislu, češ s tem naročilom je povezan SDS, ker je nekdanji član podmladka stranke Luka Lah preko družabnega omrežja Instagram posnel lastnika podjetja Majbert Pharm Klemna Nicolettija in Alana Amadeja Eferla in ob tem povedal, da sta fanta sklenila “bolan” posel.

POP TV se v celotni zgodbi ni obregnil ob ceno, ker je bila ta najnižja, ampak ob lastništvo podjetja Majbert Pharm, ki je dobilo posel. “Od letošnjega maja sta lastnika podjetja Nicoletti in Eferl, ki sta bila do sedaj znana iz sumljivih piramidnih shem. Spletna stran Kriptoreporter, ki opozarja pred piramidnimi prevarami, je Alana Amadeja Eferla označila za “kralja piramid”,” so poročali takoj po sklenitvi posla in ob tem še med drugim dodali, da je Nicoletti v zadnjih letih sodeloval v več shemah mrežnega trženja in kriptoprojektu Coinspace, katerega so kot visoko tvegane označile celo finančne oblasti na Malti. Ob tem pa so navedli, da očitno Lah ni povezan s podjetjem. V nedavnem poročanju POP TV navaja, kako se lastnika podjetja Majbert Pharm na račun zaslužka pri poslu brezsramno zabavata na Mehiki in to sama objavljata na družabnih omrežjih. Razkrili so tudi, kakšni zapleti so bili v povezavi z dostavo hitrih testov v Ljubljano in navedli naslednje: “Kot je razvidno iz javnih evidenc, jim je slabih 900 tisoč evrov v času podpisa pogodbe z državo posodil PCX Invest, ta pa je v večinski lasti Janka Jenka, nekdanjega generalnega sekretarja Državljanske liste.”

Pod pogodbo je podpisan minister Tomaž Gantar
Glede na to, da je Ministrstvo za zdravje tisto, ki je v postopku javnega naročanja izbralo podjetje Majbert Pharm, pod pogodbo pa se je podpisal takratni minister Gantar, je težko razumeti, kaj ima z izbiro dobavitelja stranka SDS? Odgovornosti Gantarja namreč niti z besedo ne omenjajo, čeprav bi bilo edino korektno, da bi jo. Še posebej v luči dejstva, da je Gantar za njihovo televizijo potrdil, da se je pod pogodbo tudi podpisal. Čemu je kljub temu v ospredju domnevna odgovornost stranke SDS, je seveda jasno kot beli dan. V ozadju je več kot očitno namen, da se očrni vlado, ki POP TV-ju ni po godu. To so pokazali že večkrat, med drugim v času poročanja o nabavah zaščitne opreme itd.

Foto: Printscreen

Dejstvo je, da Eferl ni povsem neznano ime, ta je namreč v medije lani prišel, ko je preko družabnih omrežij predstavil idejo o tem, kako se da v času epidemije zaslužiti z zasebnimi zabavami. Kljub temu pa se je očitno ministrstvo za zdravje z Gantarjem na čelu odločilo, da vseeno sklene posel. Še bolj zanimivo pa je, da je Gantar takoj po sklenjenem poslu s hitrimi testi odločil, da odstopil z mesta ministra za zdravje. V odstopni izjavi je po poročanju STA zapisal, da odstopa v skladu z odločitvijo organov stranke DeSUS o odhodu iz koalicije in ob upoštevanju statuta stranke. Navedel je še, da je svoje delo opravljal vestno, z vso z vso odgovornostjo in predanostjo. “Verjamem, da smo skupaj opravili pomembno delo.”

Marsikdo se na tem mestu povpraša, kaj je bilo v ozadju, da se je Gantar odločil za takšnega dobavitelja, nato pa naslednji dan odstopil. Tudi, če ministrstvo z Gantarjem na čelu ni vedelo s kom pogodbo podpisuje, je nedvomno zanimivo, da POP TV glede izbire dobavitelja ne povpraša človeka, ki se je pod pogodbo podpisal? Je morda temu tako, ker ne želijo, da bi to na nek način škodilo predsedniku stranke DeSUS Karlu Erjavcu, ki si želi postati nov mandatar koalicije KUL? No, POP TV vsekakor skrbi za to, da se stranko SDS vmeša povsod, čeprav ta z zadevo nima prav nič. Neverjetna “korektnost” in “strokovnost” ni kaj.

Sara Kovač

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine