23.5 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Logar in Di Maio za čim prejšnje tristransko srečanje o izključni gospodarski coni; danes Logar in Podgoršek v Vatikanu na pogovorih in na osvetlitvi božičnega drevesa iz Slovenije

Slovenski in italijanski zunanji minister Anže Logar in Luigi di Maio sta se na včerajšnjem srečanju na daljavo dogovorila, da se bodo glede izključne gospodarske cone, ki jo nameravata v Jadranu razglasiti Italija in Hrvaška, v najkrajšem možnem času s hrvaškim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom osebno sešli na tristranskem srečanju.

 

 

Kot je po srečanju, ki je bilo zaradi samoizolacije italijanskega ministra virtualno, povedal Logar za Televizijo Slovenija, sta se z Di Maiem strinjala, da je ta del Jadrana treba ustrezno zaščititi. Kot je dejal, je območje specifično tudi zato, ker je zaprt morski predel, kar pomeni, da so Slovenija, Hrvaška in Italija povezane in da je vsem trem državam v interesu, da v evropskem duhu iščejo skupne rešitve.

Kot je še dejal vodja slovenske diplomacije, sta se zato z italijanskim kolegom strinjala, da v najkrajšem možnem času, po možnosti takoj, ko bo Di Maio iz samoizolacije, ministri na tristranskem srečanju ugotovijo, kjer so vprašanja, ki jih je treba rešiti, bodisi z vidika režimov, reševanja na morju ali izkoriščanja tega dela Jadrana. “Verjamem, da bomo z dialogom našli odgovore na vprašanja in se zdaj zdijo pereča ter da najdemo rešitev, ki bo v interesu vseh treh držav,” je dejal Logar. “Zelo natančno spremljamo dogajanje, smo podrobno seznanjeni s postopki v posameznih državah in storili bomo vse, da se strateški interes Slovenije ustrezno zaščiti,” je še zatrdil.

Prebivalce ob slovensko-italijanski meji trenutno najbolj skrbi poostren režim prehajanja meje zaradi pandemije covida-19. V Italijo je sedaj namreč mogoče priti le ob predložitvi negativnega izvida na novi koronavirus, italijanske oblasti pa nameravajo med 21. decembrom in 6. januarjem uveljaviti obvezno karanteno za vse Italijane, ki se bodo vrnili iz tujine, in turiste, ki bodo prišli v Italijo.

Logar je povedal, da je Di Maiu predstavil posebno okoliščino, da so številne družine ločene z mejo, zato taka uredba pomeni tudi oviro med družinskimi člani. “Dogovorila sva se, da bomo po ustaljenih diplomatskih kanalih skušali najti rešitev, če bo to mogoče. Če te rešitve ne bo, bodo morali prebivalci ob meji to razumeti,” je pojasnil.

Pomembna tema današnjega pogovora je bila tudi slovenska manjšina v Italiji. Med drugim sta ministra obravnavala postopek vračanja narodnega doma slovenski manjšini, v katerem je italijanska stran predlagala svojega člana v fundaciji, sledila pa bo faza legislativne ureditve. Logar je dejal, da v postopku ne pričakuje zastojev in meni, da bo potekal, kot je bilo predvideno. “Gre za pozitiven signal v medsebojnih odnosih,” je poudaril.

Trenutno najbolj pereče pa je za manjšino vprašanje zastopstva v italijanskem parlamentu, ki ga Slovenci v Italiji želijo rešiti v okviru volilnega zakona. Logar je dejal, da mu je Di Maio zagotovil, da bo slovensko stran redno obveščal o napredku.

Slovenski zunanji minister je ob tem izpostavil pomen tega, da bi predstavniki slovenske manjšine poenotili svoje stališče, kakšna rešitev, bi najbolje ustrezala realnosti s terena in obenem zagotovila zastopstvo v parlamentu v Rimu. Zagotovil je, da bo slovenska diplomacija storila vse, kar je v njeni moči, da zagotovi zastopstvo. “Naše delo bo bistveno lažje, če bomo imeli enoten predlog,” je poudaril. Povedal je še, da je Di Maio znova izrazil interes, da se to, kar je zapisano v zaščitnem zakonu, odrazi tudi v novi zakonodaji.

Ministra sta po besedah Logarja govorila sta tudi o slovenskem predsedovanju Svetu EU v drugi polovici prihodnjega leta. Ena od tem bo tudi prenova migracijske zakonodaje v EU, glede katere Slovenija in Italija nimata popolnoma enakih pogledov, je pojasnil.

Dotaknila sta se tudi kompromisa o dogovoru o finančnem svežnju EU. “Mislim, da lahko z upanjem in zaupanjem gledamo v prihodnost in to je tudi dobra popotnica za začetek portugalskega predsedstva, hkrati pa tudi za slovensko predsedovanje, ki bo sledilo,” je za Televizijo Slovenija še ocenil Logar.

Slovenski zunanji minister se je prvi dan obiska v Rimu sešel z izvršnim direktorjem Svetovnega programa za hrano (WFP) Davidom Beasleyjem, danes pa bo obisk nadaljeval v Vatikanu.

Logar in Podgoršek v Vatikanu na pogovorih in na osvetlitvi božičnega drevesa iz Slovenije

Zunanji minister Anže Logar in minister za kmetijstvo Jože Podgoršek bosta danes na obisku v Vatikanu. Na programu imata ločene pogovore z visokimi vatikanskimi predstavniki. Udeležila se bosta tudi avdience pri papežu Frančišku, Logar pa bo imel govor na slovesni osvetlitvi božičnega drevesa na trgu svetega Petra, ki ga je podarila Slovenija.

Vodja slovenske diplomacije ima na programu pogovore s tajnikom Svetega sedeža za odnose z državami, nadškofom Paulom Richardom Gallagherjem, sprejel ga bo tudi državni tajnik Svetega sedeža kardinal Pietro Parolin. Po napovedih bodo govorili o aktualnih razmerah v Evropi in svetu s poudarkom na humanitarnih vprašanjih, zaščiti najranljivejših družbenih skupin, pomenu boja proti revščini in zagotavljanju trajnostnega razvoja.

Minister za kmetijstvo pa se bo po napovedih sešel z visokim predstavnikom vatikanskega urada za področje hrane in naravne vire.

Oba ministra se bosta udeležila tudi avdience pri papežu Frančišku za člane slovenske delegacije, ki pripravlja božično drevo na Trgu svetega Petra v Vatikanu. Popoldne pa bo Logar govornik na slovesni osvetlitvi božičnega drevesa, ki ga je letos Vatikanu podarila Slovenija.

30 metrov visoko smreko iz kočevskih gozdov krasijo okraski, izdelani v Sloveniji. Na trgu bo od 30. novembra do 10. januarja. Slovenija v tem vidi priložnost za promocijo države, njenih gozdov in trajnostnega upravljanja z njimi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine