16.3 C
Ljubljana
sreda, 9 oktobra, 2024

V Italiji konec predvolilne kampanje pred referendumom in lokalnimi volitvami

Predvolilna kampanja pred lokalnimi volitvami in referendumu o številu parlamentarcev v Italiji je končana. Vodilni predstavniki desnosredinskih strank, ki nastopajo skupaj, so v petek nastopili še v ključnih mestih, kjer so nagovorili podpornike, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Vodja Lige Matteo Salvini je v Toskani izrazil podporo svoji kandidatki Susanni Ceccardi, ki se za položaj vodje dežele poteguje proti kandidatu Demokratske stranke (PD) Eugeniu Gianiju. Glede na ankete se obeta tesen rezultat.

Zmaga Salvinija v tradicionalni trdnjavi levice bi imel velik političen pomen za Ligo. Salvini si ne želi le obraniti svojih trdnjav v Liguriji in Benečiji (Venetu), ampak si želi razširiti vpliv na območja, ki so bila doslej v rokah Demokratske stranke.

Vodja PD Nicola Zingaretti je pozval svojo stranko, naj se bori za čisto vsak glas. Po njegovem se mora vsak angažirati za zaustavitev desnice.

Volitve veljajo za preizkus za vlado premierja Giuseppeja Conteja, ki sicer ni član nobene od vladajočih strank. Desnosredinske stranke Liga, Bratje Italije in naprej Italija na deželnih volitvah nastopajo skupaj, s čimer so si znatno povečale možnost za uspeh. Koalicijski levosredinska Demokratska stranka in populistično Gibanje pet zvezd pa nastopata ločeno.

Na volišča je v nedeljo in ponedeljek pozvanih 51 milijonov Italijanov, od tega jih 18 milijonov lahko sodeluje na regionalnih volitvah v sedmih italijanskih deželah. V Benečiji (Venetu), Liguriji, Toskani, Markah, Kampaniji in Apuliji se za položaje predsednika dežele poteguje skupno 35 kandidatov. V Dolini Aoste pa bodo volili deželni parlament. V Benečiji (Venetu) in na Sardiniji bodo volili nova senatorja, v skoraj 1200 italijanskih občinah pa bodo potekale lokalne volitve. Drugi krog teh volitev je predviden za 4. oktober.

Na referendumu bodo Italijani odločali o ustavni reformi za zmanjšanje števila parlamentarcev. V skladu z ustavnim zakonom, ki ga je italijanski parlament potrdil oktobra lani, naj bi se število poslancev v spodnjem domu zmanjšalo s 630 na 400, število senatorjev pa s 315 na 200.

Volišča bodo v nedeljo odprta od 7. do 23. ure, v ponedeljek pa bo mogoče glasovati med 7. in 15. uro. Prve izide referenduma je pričakovati v ponedeljek zvečer.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine