22.8 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Ogorčeni državljani: »Odganjamo migrante od šole. Se vam zdi normalno, da se smukajo okoli 12-letnic?«

Prebivalci zagrebškega naselja Dugave se že več let pritožujejo zaradi težav, ki so se v njihovem okolišu začele odkar so leta 2013 nekdanji hotel Porin preuredili v azilantski dom. Potem, koso na vseh instancah oblasti naleteli na gluha ušesa, so medijem poslali odprto pismo, v upanju, da jih bodo na ta način le slišali. Pismo, ki so ga naslovili »Odganjamo migrante od šole. Se vam zdi normalno, da se smukajo okoli 12 –letnic?«, je objavil portal dnevno.hr. Objavljamo povzetek pisma.

Stanovalci naselja Dugave, predvsem tisti, ki živijo na sarajevski ulici v bližini azilantskega centra Porin, pravijo, da v centru živi okoli 600 migrantov, ki so »v devetdesetih odstotkih« mladi moški, stari od dvajset do trideset let, iz držav, v katerih ne divjajo spopadi. Že let vnašajo nemir v okoliš, se pretepajo in kradejo, policija pa ne stori nič, da bi to preprečila. 

Še huje je to, da se mnogi motajo okoli bližnje šole. Pisec pisma navaja primer, ko sta dva migranta cele dneve sedela pred šolo in opazovala deklice in dečke, stare do enajst do trinajst let, vse dokler ju niso starši pregnali. Sicer pa mnogi migranti ogovarjajo otroke, pa tudi mlajše zenske in zato starši ne upajo več mladoletnih otrok pošiljati samih v šolo, prav tako pa jim tudi več ne dovolijo, da bi se igrali na ulici, v parkih in na igriščih. Tudi mlajše ženske in dekleta si predvsem v mraku ne upajo več iz hiš. 

Domačini pravijo, da je center neprestano poln, da migranti neprestano prihajajo in odhajajo, brez vsakršne kontrole. Vsake toliko časa se zgodi policijska intervencija, policisti v polni bojni opremi iz centra odnašajo polne vreče nakradene robe, pa tudi orožje in mamila. To dokazuje, da gre za nevarne ljudi, pravijo prebivalci Dugave in vendar jih je oblast namestila sredi stanovanjskega naselja. 

Poleg ogroženosti, ki jo prebivalci naselja čutijo zaradi migrantov, pa omenjajo tudi degradacijo okolja. Pravijo namreč, da migranti smetijo vsepovsod in nekoč urejeno naselje spreminjajo v smetišče; če pustimo ob strani neestetski videz in smrad, ki se širi iz kupov smeti, se prebivalci bojijo, da lahko zaradi teh smeti pride do izbruha bolezni ali epidemije. 

Pismo še omenja, da se oblast na vseh nivojih, prav tako pa tudi vse nevladne organizacije in pristojne službe, ki se ukvarjajo z migranti, ne zmenijo za njihove pritožbe, prav tako pa jih ignorira tudi večina medijev.       

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine