17.2 C
Ljubljana
četrtek, 21 septembra, 2023

(VIDEO) Posledice vseevropskega protesta kmetov so predvsem prazne trgovske police

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv.si)

Brez kmetov ni hrane – napis, ki se je prej pojavljal zgolj kot opozorilo, se v zadnjih dneh tudi uresničuje. Kot smo že poročali, kmetje na Nizozemskem blokirajo dostavo hrane v supermarkete in posledično so police v nekaterih trgovinah že prazne. Če se bodo blokade nadaljevale, se lahko zgodi, da ljudje ne bodo več mogli opraviti vsakodnevnih nakupov, so sporočili iz nizozemskega centralnega urada za trgovino s hrano (CBL).

Poročali smo že, da je nizozemska vlada prejšnji teden napovedala nove omejitve glede izpustov v kmetijstvu, ki bi med drugim pomenile propad za tisoče manjših kmetij. Nizozemska vlada želi do leta 2030 zmanjšati izpuste dušikovega oksida in amoniaka, ki ju proizvaja živina, po načrtih bi lahko zmanjšanje na nekaterih območjih doseglo 70 odstotkov – napoved pa je povzročila pravi kmečki upor. Kmetje so se odpravili na ulice, zapirali ceste, mejne prehode in dostope do raznih trgovin ter logističnih centrov.

Foto: Twitter

Protest kmetov pa že nekaj dni pušča posledice tudi po trgovinah – na družabnih omrežjih so se pojavili posnetki, ki prikazujejo prazne police, predvsem tiste, na katerih se praviloma najde zelenjavo. Precej enostavno – ni kmetov, ni hrane. A za oblasti je očitno pomembnejši boj proti podnebnim spremembam in “zelena prihodnost”. Premier Mark Rutte je tako že na začetku junija dejal, da bo vladni načrt za zmanjšanje izpustov dušikovega oksida močno vplival na kmete: “Ta sektor se bo spremenil, ampak na žalost nimamo izbire, zmanjšati moramo izpuste dušikovega oksida.”

 

MMC je pred dnevi poročal, da je v ponedeljek policija v Heerenveenu uporabila solzivec in policijske pse, s katerimi je poskusila razgnati kmete, ki so s traktorji zaprli dovoz do distribucijskega centra trgovinske verige Lidl – trije so bili celo aretirani. Policija je protestnike umaknila tudi v Sneeku, skupno jih je bilo oglobljenih približno 200. S traktorji in velikimi balami sena so že pred dnevi blokirali distribucijske centre veleblagovnic, zaradi česar so bile nato ponekod police popolnoma prazne. Distribucijski centri so bili zabarikadirani tudi v torek. Nizozemska trgovinska veriga Coop je opozorila na množično zavrženost hrane in prazne police v trgovinah.

 

Protesti nizozemskih kmetov se kot požar širijo drugod po Evropi. Gre za prvo odločno akcijo upora običajnih delovnih ljudi, ki so se doslej počutili nemočne pred sistemskim okoljevarstvenega ekstremizma evropskih vlad. Tudi slovenski kmetje imajo več kot dovolj razlogov za protest. Grožnje s traktorji, ki bi zasedli Ljubljano, lahko hitro postanejo resničnost.

 

Kakšno kmetijsko strategijo bo sprejela vlada Roberta Goloba?
Finance so minuli ponedeljek poročale, da v teh dneh potekajo zadnja pogajanja s kmeti oziroma njihovimi združenji. Zato na kmetijskem ministrstvu, ki ga vodi Irena Šinko, še niso mogli odgovoriti na vprašanje, ali tudi nas čaka morebitna zmanjšana uporaba umetnih gnojil in zmanjšanje števila glav živine oziroma kako bomo zvozili z bolj ekološko, manj produktivno in dražjo samooskrbo, medtem ko je uvoz tudi vprašljiv. V Financah so še zapisali, da naj bi strategijo obelodanili na kmetijskem sejmu Agra, ki bo konec avgusta.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine