6.5 C
Ljubljana
četrtek, 2 februarja, 2023

Reinhold Messner v Cankarjevem domu

Piše: C. R. 

Danes se v Cankarjevem domu začenja 4-dnevni obisk legendarnega alpinista Reinholda Messnerja, ki bo v okviru svoje – kot pravi – zadnje svetovne turneje z naslovom Zadnja odprava (The Final Expedition) obiskal države z močnimi alpinističnimi skupnostmi ter predstavil svoje izkušnje in spoznanja. V Cankarjevem domu bodo na ogled trije njegovi filmi Še vedno živa, Everest! Najvišji cilj ter Sveta gora, osrednji dogodek pa bo Messnerjevo predavanje z naslovom Živeti! v Gallusovi dvorani, ki je že skoraj razprodana.

Kot je veliki alpinist in pustolovec povedal na novinarski konferenci projekt Zadnja odprava razkriva tako njegove zgodbe in izkušnje o alpinizmu, naravi in svetu, kot zgodbe drugih velikih alpinistov. »Želim si, da bi skoznje zopet vzpostavili stik z naravo, ki smo ga izgubili. Ko se približaš gori, hitro ugotoviš, kako si majhen v primerjavi z naravo, s časom in prostorom. Gore niso razglednice.«

Reinhold Messner (1944) sodi med najboljše alpiniste našega časa. Kot prvi človek je samostojno splezal na Mont Everest brez dodatnega kisika in je prvi alpinist z osvojenimi vsemi osemtisočaki. Njegovo biografijo dopolnjujejo literarno udejstvovanje in muzealski projekti (veriga muzejev The Messner Mountain Museum), v zadnjem obdobju pa je posnel tudi več dokumentarnih filmov.

Njegovi življenjski vodili sta pogum za podajanje v neznano, pogosto celo v nemogoče, hkrati pa se je na svojih vzponih izuril v umetnosti samoomejevanja; po njegovem mnenju v alpinizmu ne gre za usvajanje cilja z močjo, temveč za doseganje stanja duha, ki do cilja pripelje.

Festival Zadnja odprava (The Final Expedition) svojo premierno pot začenja prav v Cankarjevem domu.

Festival Zadnja odprava

Filmi s kratkimi predavanji Reinholda Messnerja

ČE, 1. 9., ob 19.30

Še vedno živa/Still Alive

(2016)

Film razkriva zgodbo o enem najbolj osupljivih visokogorskih reševanj v zgodovini alpinizma. S Hans-Jörgom Auerjem v glavni vlogi!

PE, 2. 9., ob 19.30

Everest! Najvišji cilj/Everest! The Last Step

Dokumentarec o tem, kako sta Messner in Peter Habeler 8. maja 1978 med 13. in 14. uro dosegla tedaj nepredstavljivi cilj, prvi vzpon na Everest brez dodanega kisika.

SO, 3. 9., ob 19.30

Sveta gora/The Holy Mountain

(2018)

Dokumentarni film, nastal po resnični zgodbi iz Nepala leta 1979. Skupina Novozelandcev pod vodstvom Petra Hillaryja se odloči povzpeti na 6828-metrsko goro Ama Dablam. Reinhold Messner in njegova ekipa se namenijo doseči isti cilj. Opazujejo nevarni vzpon prve skupine, ki kmalu zaide v resne težave. Z edinstvenim izkazom tovarištva se Reinholdova skupina odpravi na reševanje alpinistov. Dokumentarec nas s spajanjem zasebnih arhivskih posnetkov ter osupljivega pričevanja Reinholda in njegovih sopotnikov popelje na neverjetno odpravo.

Linhartova dvorana, posamezna projekcija 12, 10* EUR

Trajanje predavanja: 30 min

Osrednji dogodek

NE, 4. 9., ob 19.30

Reinhold Messner: Živeti!

Multivizijsko predavanje

Izhodišča predavanja: Koliko neomejenega prostora potrebuje otrok? Kako pomembni so za preživetje strah, egoizem in instinkt? Neusahljiva radovednost ali egoizem? Reinhold Messner bo brez olepševanja, iskreno in odkrito razgrnil bistvo svojega življenja ter boj za vrednote, kot so pogum, strast in odgovornost. Spregovoril bo o ambiciji in sramu, nočnih morah ter neizogibnem staranju, o novih začetkih in moči sprijaznitve z minevanjem v zatonu življenja.

V sodelovanju z Messner Mountain Movie GmbH iz Bolzana

Gallusova dvorana, 25, 20* EUR

* za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence

Donatorica: Pivovarna Laško Union d.o.o.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine