9.4 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Opera »Agripina« v Cankarjevem domu

Piše: Jože Jan

V soboto, 23. aprila ob 19.30 bo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma premiera opere Agripina v izvedbi solistov in Baročnega orkestra Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani pod vodstvom dirigenta Egona Mihajlovića.

Koprodukcija Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani in Cankarjevega doma v sodelovanju z Naravoslovnotehniška fakulteto UL, Akademijo za likovno umetnost UL in VIST – Fakulteto za aplikativne vede bo na ogled tudi 24. aprila ter 4. in 5. maja.

Georg F. Händel je Agripino z velikim uspehom ustvaril za beneško občinstvo, ki se je v tistem času ponašalo z eno najveličastnejših opernih hiš na svetu. Opera opisuje zaplete ob nasledstvu rimskega prestola, mladim pevcem pa bo ob odličnih zasukih libreta ponudila niz humornih izhodišč za iskrive interpretacije.

Baročni orkester Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani je bil ustanovljen leta 2010, leto po uvedbi študijskega programa stare glasbe in historičnih instrumentov. Dirigent in umetniški vodja Baročnega orkestra je predstojnik Katedre za staro glasbo – izr. Prof. Egon Mihajlović.

Cilj Baročnega orkestra je profesionalno in umetniško visokokakovostno izvajanje baročnih skladb od sakralne glasbe do baročnih oper, pri čemer sledijo historičnim izvajalskim praksam glasbe 16., 17. in 18. stoletja.

Od ustanovitve je Baročni orkester izvedel temeljne skladbe baročne glasbene literature in koncertiral po Sloveniji, v Nemčiji in Italiji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine