23.5 C
Ljubljana
petek, 20 maja, 2022

Novo na Mravljišču: Dr. Milan Brglez meni, da bodo letošnje volitve tako rekoč plebiscit – po njegovo od takrat naprej Slovenije ne bo več

Piše: Mravljišče.si

V javnosti se je oglasil najverjetnejši kandidat KUL za letošnje predsedniške volitve, sicer pa predsednik Konference SD in aktualni evropski poslanec dr. Milan Brglez, ki meni, da bodo aprilske parlamentarne volitve neke vrste plebiscit. 

Kot je dejal, bodo volitve prelomne, saj “predstavljajo plebiscit in začetek družbenega dogovora o drugačni državi”“Ljudje se bodo morali odločiti, ali želijo demokratično in socialno državo, v kateri imajo možnost vsi, ali pa avtoritarni režim, ki ščiti zgolj nekatere.” Samo z volitvami je mogoče zamenjati poslance Državnega zbora in vlado, je dejal Brglez in dodal, da moramo na volitve tudi zato, “ker nam je dovolj kaosa, konflikov, klientelizma in korupcije”.

Medtem pa se je v javnosti že pojavila informacija, ki jo še preverjajo. Namreč, Brglez je trdno prepričan v zmago KUL na volitvah in je že pripravil svojo izjavo, ki jo bo dal za več medijev. Gre pa takole: “Slovenije ni več, gre za Jugoslavijo. Za Jugoslavijo pa gre, ker Socialni demokrati glede SFRJ tudi po treh desetletjih od njenega razpada še nismo vrgli puške v koruzo, rezultat volitev pa nam daje mandat, da vrnitev Slovenije v unijo bratstva in enotnosti tudi uresničimo. Osebno mi je Beograd bližje od Bruslja, pa ne samo krajevno.” Besedilo izjave nam je posredoval vir iz Moskovičeve vile, ime vira hranimo v uredništvu, upa pa, da se mu ne bo zgodilo tako kot se je leta 1988 zgodilo z Ivanom Borštnerjem, ki je iz pisalne mize “sunil” tajni dokument JLA, ga skopiral in kopijo odnesel v uredništvo Mladine.

Ker pa besedilo izjave sumljivo spominja na slog pokojnega dr. Jožeta Pučnika, smo se obrnili kar na samega dr. Brgleza – le da je smisel izjave obrnjen. “Prav imate, zgledoval sem se po njem. Tudi Pučnik je bil socialdemokrat, tako kot sem sedaj jaz,” nam je odgovoril. Na naše vprašanje, koliko časa je že socialdemokrat, nam je Brglez odgovoril: “Natanko toliko časa, kolikor je minilo od mojega prestopa iz poslanske skupine SMC v poslansko skupino SD.” No, ob tem smo ga spomnili, da je leta 1988 tudi dr. France Bučar delegaciji, ki je pripravljala ustanovitev Socialdemokratske zveze Slovenije, dejal, da ne namerava prevzeti predsedniške funkcije, saj sam ni socialdemokrat. Takrat se je izrekel za krščanskodemokratsko usmerjenega, vendar tudi ni kasneje vstopil v SKD, pač pa v Slovensko demokratično zvezo. “Morda bom v naslednjem življenju tudi sam krščanski demokrat, nikoli se ne ve. Trenutno to ne morem biti, saj bi preveč skakal v zelje moji poslanski kolegici in dobri prijateljici Ljudmili Novak,” je za naš portal dejal Brglez.

Več preberite TUKAJ

Sorodne vsebine