17 C
Ljubljana
petek, 1 julija, 2022

Letos praznujemo 174-letnico slovenske narodne zastave v aprilu – mesecu slovenske zastave

Piše: Heraldica Slovenica, L. B.

Društvo Heraldica Slovenica je leta 1998 v počastitev sto petdesete obletnice prvega izobešanja slovenske zastave z vsemi vojaškimi častmi prvič priredilo svečanost v geometričnem središču Slovenije (GEOSS). Tako je tam vsako leto organizirana slovesnost prvo nedeljo ob sedmem aprilu, kar je postalo že tradicionalno. Dan slovenske zastave je spomin na 7. april 1848, ko je slovenski domoljub Lovro Toman prvič izobesil slovensko zastavo na Wolfovi 8 v Ljubljani.

Letošnja proslava ob dnevu slovenske zastave bo v nedeljo, 10. aprila, ob 14. uri na Spodnji Slivni pri Vačah in bo obeležila 174-letnico slovenske narodne zastave. Na proslavi vsako leto sodelujejo pesniki, pisatelji, zgodovinarji, etnologi, poslanci vseh političnih opcij, predstavniki verskih skupnosti, županje in župani slovenskih občin, Slovenska vojska in veterani vojne za Slovenijo. Po paradnem sprevodu državnih in občinskih zastav ter društvenih praporov bo Gardna enota Slovenske vojske tudi letos z vsemi častmi dvignila štirimetrsko zastavo Republike Slovenije.

V aprilu praznujemo rojstni dan slovenske zastave, vsem znane razvrstitve treh barv, pod katerimi smo se Slovenci opredelili najprej kot narod, nato pa še kot državotvorna nacija. Z dodatkom grba je slovenska zastava postala tudi zastava osamosvojene in svobodne Republike Slovenije in njen najbolj prepoznaven državni simbol.

Slovenska zastava je zunanji znak izjemne enotnosti, ki je našim prednikom omogočila, da so oblikovali slovenski narod, in nam, da smo osamosvojili svojo državo, naslednjim generacijam državljanov Slovenije pa bo osnova za doseganje večje blaginje.

 

Sorodne vsebine