20.4 C
Ljubljana
četrtek, 25 julija, 2024

Ko je prejšnji premier Janša pozival k članstvu Ukrajine v EU, je Tanja Fajon temu ostro nasprotovala

Piše: Andrej Žitnik (Nova24tv.si)

Včeraj je Evropska komisija predlagala državam članicam Evropske unije, da podprejo Ukrajino in ji podelijo status kandidatke. Kot smo pisali, glede statusa Ukrajine države še niso izoblikovale enotnega stališča. Ukrajinci imajo največ podpore pri vzhodnih državah, nekatere države želijo postaviti dodatne pogoje, najbolj skeptični pa naj bi bili Portugalska in Danska. Poročali smo tudi, da ima Ukrajina, vsaj kar se Slovenije tiče, podporo zagotovljeno. Fajonova je včeraj na Twitterju zapisala: “Veseli me, da se ukrajinske sanje glede EU prihodnosti uresničujejo. Čestitke tudi Moldaviji in Gruziji za pridobljeno potrditev s strani Evropske komisije, da sta na pravi poti. Popolnoma podpiram tudi čim prejšnji napredek zahodnobalkanskih držav na EU poti.” S tem zapisom je razkrila vse licemerje, ki ga premore. 

Zunanje ministrica je namreč v enem svojih zadnjih glasovanj v Evropskem parlamentu glasovala za resolucijo, katere namen je bil odložiti podelitev statusa kandidatke Ukrajini. Tako je skupaj s strankarskim kolegom Brglezom postala ena redkih v EU, ki ni prepoznala cene, ki so jo plačali in jo še plačujejo Ukrajinci za sanje o Evropi. Mimogrede, proti resoluciji so glasovali vsi slovenski poslanci, ki spadajo v politično družino Evropske ljudske stranke. Dokaz o glasovanju prilagamo spodaj.

 

Spomnimo, resolucija je bila sprejeta v času, ko sta Janez Janša in Mateusz Morawiecki na predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela naslovila pismo, v katerem sta zavzela stališče, da bi morala Ukrajina postati članica EU do leta 2030. Bila sta prva, ki sta to predlagala. Podelitev statusa bi namreč šokiranim Ukrajincem dala zagon, strateško upanje in motiv za vztrajanje pri obrambi domovine, suverenosti in demokracije. “Čas je za hitre in pogumne odločitve. Bitka za Evropo poteka. Zgodovina zadnjih dveh desetletij nas uči, da če se EU ne širi, se širi nekdo drug. Zdaj plačujemo ceno za to, da smo to ignorirali. Učimo se iz tega, saj se bo strošek nevednosti v prihodnosti le še povečeval,” je moč prebrati v pismu.

Kasneje sta se s češkim kolegom Fialo odpravila v Kijev. Tanja Fajon se je s podlim odzivom na Janšev obisk v Kijevu znova znašla na napačni strani zgodovine, smo tedaj zapisali. Imeli smo prav. To so potrdili kar predsednik nemške vlade, socialdemokrat Scholz, ki se je skupaj s francoskim predsednikom Macronom in Draghijem, v četrtek odpravili v Kijev. Tanja Fajon je ostala tiho.

Kamor piha veter, tja odnese Tanjo Fajon
Še dobro, da je zunanja ministrica spremenila svoje stališče. Je bila tedaj pod vtisom Milana Kučana in Danila Turka in ostalih članov pro-ruskega političnega lobija, ki so Ukrajincem predlagali, da se enostransko razorožijo, Golobu pa, da jim odtegne vojaško podporo? Morda ni vedela in je delovala v žaru notranjepolitične borbe in pač glasovala proti vsemu, za kar se je zavzemal prejšnji premier, pa čeprav je s tem reševal življenja? Morda pa imamo zunanjo ministrico, ki nima jasno oblikovanih stališč in glasuje tako, kako ji kdo prišepne? To bi bilo morda še najbolj tragično.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine