4.6 C
Ljubljana
torek, 29 novembra, 2022

Jože Biščak o madžarskih lastnikih, novinarstvu in stanju v Sloveniji

Piše: Miha Kovač, Portal24
Jože Biščak je dolgoletni novinar in urednik, delal je za številne slovenske medije. Med drugim je bil novinar Dela, Maga, Financ, portala Siol, Reporterja, januarja 2018 je prevzel uredništvo Demokracije, aprila istega leta tudi vodenje družbe Nova obzorja. Je avtor treh knjig: Zgodbe iz Kavarne Hayek, Zapisi konservativnega liberalca in distopičnega romana Potovati z Orwellom. Pred dnevi je iz zdravstvenih razlogov odstopil kot urednik Demokracije in direktor Novih obzorij. To je pravi čas za pogovor z njim.
Najprej mi je padlo v oko, da ste na intervju prišli v kratkih hlačah.

(Smeh) To pomeni, da sem v veliki meri izpregel in da sem z eno nogo že na daljšem dopustu. (Smeh)

Boste izpregli tudi iz spremljanja dogajanja v družbi, politiki, ekonomiji?

Ne. To je prekletstvo novinarstva. Pač poklicna deformacija. Tako bo do konca življenja. Temu ni mogoče ubežati.

Potemtakem ste gledali tudi petkov pogovor z ekonomistom Janezom Šušteršičem na Nova24TV?

Seveda. In moram reči, da se z njim večinoma strinjam. Predvsem v delu, ko je govoril o globalni krizi, ki se bliža. Dejal je, da tokrat ne gre za neko običajno ekonomsko krizo. Gospodarstvo raste v ciklusih, to je ekonomska realnost. Cilj politike pa je, da skuša zmanjšati velikost variacije oziroma da je padec gospodarske rasti čim manjši. Gospodarske krize so torej povsem naraven ciklus, če lahko tako rečem, očiščenja. Tokrat je drugače. Ta kriza, ki se nam bliža, bo posledica napačnih dolgoročnih politik, zato bo tudi okrevanje daljše; Šušteršič je denimo omenil področje energetike.

Osebno pa menim, da bo kriza tudi posledica propada tradicionalnih vrednot, poskusa uničenja nacionalnih kultur in identitet, moralne dekadence, škodljivega in neverjetno velikega vpliva »prebujencev«. Poglejte, dogaja se, da univerze odpuščajo vrhunske profesorje ekonomije, da podjetja pokažejo vrata odličnim menedžerjem – samo zato, ker se nekaterim na ulici zdi, da so ti ljudje rasistični, ksenofobni, nacionalistični, homofobni ali kaj drugega. A njihov edini greh je, da ne podlegajo norostim, ki jo predpisuje novodobna leva ideologija.

Na ta način družba izgublja najboljše ljudi, nadomestijo jih socialno pravični družboslovci ali pravilno usmerjeni globalisti. S tem se omejuje svoboda govora, pretok in soočenje različnih idej in zamisli, kar je nujno potrebno in je neizbežen predpogoj za uspešno družbo. Ta človekova svoboščina je temelj za vse druge svoboščine, tudi za ekonomsko svobodo. Ni čudno, da vse hudič jemlje. In Boris Tomašič je opravil neprecenljivo delo, ker je Šušteršiča povabil v studio. Ljudje so imeli priložnost videti, da med ekonomisti vendarle še vedno obstaja tudi kak zdravorazumski in logičen človek, tak, ki razmišlja s svojo glavo.

Cel pogovor z Jožetom Biščakom lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine