14.2 C
Ljubljana
torek, 18 junija, 2024

Član DVK Zadergal vložil predlog za razrešitev direktorja Državne volilne komisije Dušana Vučka

Piše: Andrej Žitnik (Nova24tv.si)

“Danes sem kot član DVK vložil predlog za razrešitev direktorja službe DVK Dušana Vučka. Preveč zadev je ostalo nepojasnjenih,” je na Twitterju zapisal Drago Zadergal, član državne volilne komisije. Predlog razrešitve je podal zaradi, kot je zapisal, “nevestnega, nepravilnega dela ter zanemarjanja in malomarnega opravljanja svojih dolžnosti pri vodenju službe DVK,” kar je povzročilo nepopravljivo škodo Državni volilni komisiji. O Vučkovi razrešitvi bi se lahko odločalo že čez 14 dni. 

Predlog za razrešitev nadalje obrazloži razloge, zakaj Dušan Vučko ne bi smel več biti direktor Državne volilne komisije. V prvi točki trdi, da je mora priti do razrešitve, ker Vučko ni opravil tehničnih nalog za pravilno objavo začasnih in tehničnih izidov volitev v Državni zbor. V drugi točki ga obtožuje, da je zaradi njegovega malomarnega opravljanja dolžnosti prišlo do 4-dnevne zamude, kar je posledično pomenilo, da so bile glasovnice v tujino poslane kasneje, tako pa je bilo glasovanje onemogočeno glasovanje po pošti iz tujine večjemu številu volilnih upravičencev. Vučko je bil prav tako malomaren, ko je spregledal e-sporočilo predstavnika lista s pripombo na oblikovanje glasovnic. V zadnji točki ga predlog razrešitve bremeni, da je deloval v nasprotju z Zakonom o volitvah v Državni zbor, ko je posegel v pristojnosti DVK tako, da o prejetih podpisih podpore poslancev za kandidacijske liste ni obvestil DVK in je na lastno roko potrdil, katere liste kandidatov kandidirajo s podpisi treh poslancev.

Proces volitev vse prej kot popoln

Kdorkoli je malce natančneje spremljal zadnje volitve v Državni zbor ve, da je srdit boj med političnimi strankami spremljala tudi saga okrog Državne volilne komisije, ki jo zaenkrat še vedno vodi Dušan Vučko. Začelo se je z zamudami pri pošiljanju glasovnic v tujino, zaradi česar je bilo nekaterim volilnim upravičencem povsem onemogočeno glasovanje po pošti. Pismo DVK so nekateri namreč prejeli šele po koncu volitev. Nato je spregledal pripombo, da bi morale biti glasovnice oblikovane drugače. Napako je naredil tudi pri lastnoročnem potrjevanju kandidatnih list. Za nameček je DVK še napačno izračunala, kateri kandidati so se uvrstili v parlament.

Kdo vse podpira malomarno delo?

Zadergal je v predlogu razrešitve še zapisal, da je potrebno glasovanje o razrešitvi opraviti še iz enega pomembnega razloga. Rezultat glasovanja bo namreč jasno pokazal, kdo takšno malomarnost podpira in s tem za tudi nosi soodgovornost za slabo opravljeno delo.

Image

Image

Image

Image

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine