9.6 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Zvezno tožilstvo uvedlo preiskavo Hunterja Bidna zaradi suma kršenja davčne zakonodaje

Sin novoizvoljenega predsednika ZDA Hunter Biden je v sredo sporočil, da so zvezni tožilci v državi Delaware sprožili preiskavo proti njemu zaradi suma kršenja davčne zakonodaje. Njegovo izjavo je objavila tranzicijska ekipa bodočega predsednika ZDA Josepha Bidna.

 

Šlo naj bi za posle Hunterja Bidna v Ukrajini, kjer je bil nekaj časa v nadzornem odboru energetskega podjetja Burisma, za kar je bil bogato poplačan s 50.000 dolarji na mesec. Nihče ne dvomi, da je položaj dobil, ker je bil Joe Biden v tistem času podpredsednik ZDA.

Predsednik ZDA Donald Trump je hotel to dejstvo izkoristiti leta 2019, ko je pritiskal na Ukrajino, da sproži preiskavo v zameno za nadaljevanje vojaške pomoči. Zaradi tega so potem demokrati v kongresu sprožili ustavno obtožbo Trumpa.

Trump je videl ankete, ki so mu napovedovale volilni poraz proti Josephu Bidnu in je želel preiskavo Hunterja Bidna izkoristiti za napad na političnega nasprotnika. Vendar pa se Ukrajina ni hotela vpletati v notranje-politične zadeve ZDA in preiskave ni uvedla.

Hunter Biden je prav tako svetoval premožnemu romunskemu direktorju, ki se je soočal z obtožbami korupcije in vložil denar v sklad, ki je bil povezan s kitajsko vlado.

Kljub temu je bil leta 2017 zvezni davkariji skupaj s sedaj že nekdanjo soprogo dolžan 313.970 dolarjev davkov.

“To zadevo jemljem zelo resno, ampak sem prepričan, da bo profesionalna in objektivna revizija ugotovila, da sem ravnal zakonito in primerno, skupaj s pomočjo poklicnih davčnih svetovalcev,” je sporočil Hunter Biden in s tem nakazal verjetno obrambo pred morebitno obtožnico, namreč da je poslušal svetovalce.

Tranzicijska ekipa Josepha Bidna pa je sporočila, da je novoizvoljeni predsednik zelo ponosen na svojega sina, ki je prestajal težke izzive, vključno z zlobnimi osebnimi napadi, vendar je iz tega izšel močnejši.

Zadnje novice

Sorodne vsebine