4.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 5 decembra, 2022

Zveza Nato Rusijo tudi uradno prepoznala kot teroristično državo

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

Parlamentarna skupščina zveze Nato je Rusijo prepoznala kot teroristično državo. Vseh 30 držav članic je namreč podprlo predloge ukrajinske delegacije. Ob tem pa se zavzemajo še za ustanovitev posebnega tribunala za ruske vojne zločine.

Predlogi ukrajinske delegacije v parlamentarni skupščini so bili soglasno podprti v ponedeljek, 21. novembra, sprejeta pa je bila resolucija, ki Rusijo priznava kot “teroristično državo”, je sporočil Jehor Černev, vodja stalne delegacije Ukrajine v Parlamentarni skupščini Nata. Resolucija tudi poziva k ustanovitvi posebnega mednarodnega sodišča zaradi ruske agresije v Ukrajini, je še dodal Černev. “Takšno sodišče bo omogočilo obsodbo ne le neposrednih storilcev vojnih zločinov, temveč tudi visokega ruskega vodstva”.

“Resolucija označuje Rusijo za najbolj neposredno grožnjo evroatlantski varnosti,” je dejal Tomas Valasek, vodja slovaške delegacije v Parlamentarni skupščini Nata. “Jasno navaja, da je Rusija država, ki je pod svojim trenutnim režimom teroristična,” je izpostavil in dodal, da je Rusija kršila dogovore z zavezništvom, zato je določba o omejitvi napotitve vojakov naprej nična in neveljavna.

Predsednik Parlamentarne skupščine Nata Gerry Connolly je poudaril poziv vladam, naj naredijo naslednje korake proti pristopu Ukrajine k Natu. “Večkrat smo poudarili, da ne bomo priznali nobenih nezakonitih poskusov Rusije, da bi priključila suverena ozemlja Ukrajine,” je še dodal.

Po besedah ukrajinskega diplomata dokument vključuje tudi ukrajinske zahteve za povečanje vojaške pomoči, razvoj konkretnih korakov v zvezi z vstopom Ukrajine v Nato in oblikovanje mehanizma za pobiranje odškodnin od Rusije za škodo, ki je bila povzročena na račun njene agresije. Resolucija bo poslana vladam in parlamentom vseh držav članic Nata. “Sprejetje te resolucije je pomemben politični korak, ki odraža razpoloženje v zahodnih parlamentarnih krogih in zato vpliva na vodstvo držav pri odločanju,” je Černev še zapisal.

Generalna skupščina Združenih narodov (Foto: posnetek zaslona)

Kot smo že poročali, je Parlamentarna skupščina Sveta Evrope (PACE) 13. oktobra soglasno sprejela resolucijo, ki Rusko federacijo označuje za teroristični režim. PACE je tako postala prva mednarodna organizacija, ki je Rusijo priznala kot teroristično državo. Nekateri parlamenti evropskih držav vključno s poljskim senatom in spodnjim domom češkega parlamenta so sprejeli odločitev o razglasitvi Rusije za teroristični režim.

Generalna skupščina Združenih narodov je 14. novembra sprejela resolucijo, da mora Rusija odgovarjati za kršitve mednarodnega prava med vojno v Ukrajini in  plačati vojno odškodnino. Sodeč po izidu glasovanja je 94 držav podprlo ukrep, 14 držav, vključno s Kitajsko in Iranom, pa je glasovalo proti, medtem ko se je približno 73 držav vzdržalo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine