18.6 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Zveza Nato Makedonijo povabila k pristopnim pogovorom o članstvu

Makedonija je po desetih letih čakanja na preboj včeraj le dočakala premik na svoji poti v zvezo Nato. Vrh zavezništva jo je povabil k začetku pristopnih pogovorov o članstvu v Natu. Ti pogovori naj bi se po neuradnih napovedih začeli do konca meseca. Premik je omogočil dogovor Skopja in Aten o imenu Makedonije.

 

“Zavezani smo Natovi politiki odprtih vrat, ker krepi zavezništvo in prispeva k evroatlantski varnosti,” piše v bruseljski izjavi o čezatlantski varnosti in solidarnosti s trinajstimi točkami, ki so jo danes sprejeli voditelji 29 članic zavezništva.

Voditelji toplo pozdravljajo dogovor Skopja in Aten ter izpostavljajo, da bo ta uspeh koristil obema državama, regiji in Natu. “Odločili smo se povabiti vlado v Skopju k začetku pristopnih pogovorov o pridružitvi zavezništvu, ko bo dogovor uresničen,” so zapisali.

Za to je med drugim potreben referendumski “da”, je v minulih tednih že večkrat izpostavil Stoltenberg, ki Makedonce poziva, naj izkoristijo trenutek in podprejo “zgodovinski” dogovor, ki ponuja “zgodovinsko priložnost” polnopravnega članstva v Natu. Če dogovor o imenu v Makedoniji ne bo dobil podpore na referendumu, potem Stoltenberg ne vidi možnosti za vabilo državi v Nato v dogledni prihodnosti.

Makedonija, ki na vabilo v zavezništvo čaka od vrha v Bukarešti leta 2008, ko je ta korak preprečila Grčija zaradi nerešenega vprašanja imena, je po desetletju stopicanja na mestu zdaj le dočakala premik, čeprav še ni jasno, kdaj bo dejansko lahko postala 30. članica Nata.

Na odločitev vrha Nata se je z zadovoljstvom takoj odzvalo slovensko zunanje ministrstvo, ki izpostavlja, da je vabilo izjemno pomembno in zasluženo priznanje Makedoniji ter dodatna potrditev smeri, ki jo je, tudi z doseženim dogovorom glede imena, začrtala makedonska vlada.

Vabilo po navedbah MZZ dokazuje, da je Natova politika odprtih vrat uspešen in najmočnejši mehanizem projiciranja stabilnosti. “Dejstvo, da zaveznice eno leto po sprejemu Črne gore v svoje vrste lahko začnemo pristopne pogovore z Makedonijo, je velikega pomena za celotno regijo Zahodnega Balkana in njegovo nadaljnjo stabilnost,” še izpostavljajo na ministrstvu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine