12.2 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Zveza Nato in več držav izražajo podporo nočnim napadom na Sirijo

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je izrazil podporo napadom na Sirijo, ki so jih v odgovor na domnevni kemični napad danes izvedle ZDA, Francija in Velika Britanija. Podporo sta izrazili tudi Kanada in Japonska, Turčija pa je ob tem sporočila, da se ji napadi zdijo “ustrezen odgovor” na napad s kemičnim orožjem.

 

“Podpiram dejanja ZDA, Velike Britanije in Francije. To bo zmanjšalo sposobnost režima, da še naprej napada prebivalce Sirije s kemičnim orožjem,” je Stoltenberg zapisal v izjavi. Kot je dodal, Nato uporabo kemičnega orožja dojema kot grožnjo mednarodnemu miru in varnosti ter verjame, da je nujno ščititi konvencijo o kemičnem orožju.

“To kliče po skupnem in učinkovitem odzivu mednarodne skupnosti,” je še zapisal v izjavi.

Ameriški predsednik Donald Trump je danes naznanil skupne napade z Veliko Britanijo in Francijo na cilje v Siriji, in sicer v dogovor na domnevni napad s kemičnim orožjem na Dumo izpred tedna dni, za katerega krivi sirski režim.

Turško zunanje ministrstvo je danes v odzivu pozdravilo napade kot “ustrezen odgovor” na napad s kemičnim orožjem. “Pozdravljamo to operacijo, ki izraža vest vsega človeštva spričo napada na Dumo, ki nosi precejšen sum, da ga je izvedel režim,” je v izjavi zapisalo ministrstvo.

Kot ustrezno je operacijo kasneje označil tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. “Režim je zdaj videl, da njegovi naraščajoči napadi proti disidentom (…) ne bodo ostali neodgovorjeni,” je povedal na srečanju njegove stranke AKP.

“Ne moremo sprejeti trpljenja sirskih otrok, ki so ga doživeli zaradi uporabe kemičnega orožja,” je še poudaril. “Kdorkoli ga je zagrešil, mora za to plačati,” je dodal glede napada pred tednom dni.

Po telefonu je sicer danes govoril s francoskim kolegom Emmanuelom Macronom in britansko premierko Thereso May, katerih državi sta sodelovali v napadu na Sirijo. Mayevi je po navedbah vira v njegovem uradu povedal, da Turčija že od vsega začetka “jasno obsoja” uporabo kemičnega orožja. Se je pa zavzel za politično rešitev sirske krize, ki da je edina možna.

Podporo napadom je izrazil tudi kanadski premier Justin Trudeau. Kot je zapisal, gre za zmanjšanje sposobnosti režima sirskega predsednika Bašarja al Asada, da bi lahko še naprej izvajal napade s kemičnim orožjem nad lastnimi ljudmi. Da podpira odločitev ZDA, Velike Britanije in Francije, je sporočil tudi japonski premier Shinzo Abe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Operacijo sta podprla tudi Savdska Arabija in Katar. Doha je pozvala k “takojšnjemu posredovanju mednarodne skupnosti, da zaščiti sirsko ljudstvo in sirskemu režimu odvzame na mednarodni ravni prepovedano orožje”.

Zadnje novice

Sorodne vsebine