4.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 marca, 2023

“Zvenenje v glavi” po iransko: v razvpitem zaporu velik požar in spopadi

Piše: C. R. 

Poznate roman Draga Jančarja “Zvenenje v glavi”? Po njem je bil posnet tudi film. Pripoveduje pa o velikem uporu v mariborskem zaporu, v zgodbo je vpet tudi Kebrov intimni svet. 

Podoben upor se sedaj dogaja v Iranu. V zloglasnem zaporu Evin v Teheranu, ki je namenjen predvsem političnim zapornikom in protivladnim aktivistom, je v soboto izbruhnil obsežen požar. Po navedbah lokalnih medijev in sodeč po posnetkih, objavljenih na spletu, je prišlo tudi do streljanja. Po navedbah oblasti je bilo ranjenih devet oseb, razmere pa naj bi bile znova pod nadzorom.

Kaos v zaporu sledi večtedenskim protestom v Iranu, ki jih je sprožila smrt 22-letne Mahse Amini in so terjali več kot sto življenj. Mlada Iranka je umrla v policijskem priporu, potem ko so jo pridržali zaradi domnevno nepravilne nošnje hidžaba.

Po poročanju iranske uradne tiskovne agencije IRNA so v zaporu najprej izbruhnili spopadi med stražarji in zaporniki, temu pa je sledil požar, pri čemer naj bi bilo ranjenih devet ljudi. Oblasti so po poročanju državnih medijev sicer ponoči zatrdile, da se je situacija že umirila, da je ogenj pogašen in da so razmere znova pod nadzorom.

IRNA je obenem navedla teheranskega tožilca Alija Salehija, da dogodek ni bil “na noben način povezan z nedavnimi nemiri v državi”.

A na video posnetku, ki ga je na Twitterju objavila organizacija za človekove pravice v Iranu s sedežem v Oslu, je poleg plamenov in dima slišati streljanje in eksplozijo ter v ozadju tudi vzklike “Smrt diktatorju”, kar je eden glavnih sloganov protestov, ki že več tednov pretresajo Iran.

Zapor Evin je zloglasen zaradi tamkajšnjih domnevnih zlorab političnih zapornikov. V njem se nahajajo tudi tuji zaporniki, poleg tega pa je tam v zadnjih tednih pristalo več sto ljudi, ki so se zaradi smrti Aminijeve podali na ulice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med drugim naj bi bili tam zaprti francosko-iranska profesorica Fariba Adelhah in ameriški državljan Siamak Namazi, iranski režiser Džafar Panahi in reformistični politik Mostafa Tajzadeh.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine