12.9 C
Ljubljana
petek, 7 oktobra, 2022

Zunanji ministri zveze Nato o Rusiji in širitvi

Zunanji ministri članic zveze Nato bodo danes v Bruslju v okviru priprav na julijski vrh razpravljali o odnosih z Rusijo in zavezniški politiki odprtih vrat. Med njimi bo tudi novi ameriški državni sekretar Mike Pompeo le dan po nastopu položaja. Slovenijo bo zastopal državni sekretar na zunanjem ministrstvu Andrej Logar.

Dialog z Rusijo je še pomembnejši v času povečanih napetosti, je dan pred zasedanjem poudaril generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. Pripravlja se novo srečanje Nata in Rusije na veleposlaniški ravni, ki naj bi bilo maja, a datum še ni določen.

Druga ključna tema bo politika odprtih vrat. Tri države čakajo na napredek na poti v zavezništvo: Makedonija, ki zaradi nerešenega spora z Grčijo glede imena že desetletje čaka na članstvo, ter BiH in Gruzija, ki se nadejata akcijskega načrta za članstvo.

Ministri bodo med drugim razpravljali tudi o razmerah v Siriji, iranskem jedrskem dogovoru, načrtovani Natovi misiji za usposabljanje iraških inštruktorjev in v pomoč pri vzpostavljanju iraških vojaških šol ter o Afganistanu.

Misijo v Iraku naj bi zavezništvo zagnalo na julijskem vrhu. Štela naj bi več sto pripadnikov. Namen je zagotoviti, da bodo iraške sile same zmožne preprečevati ponovno krepitev teroristične organizacije Islamska država.

Današnje zasedanje bo zadnje v stari stavbi, ki je bila Natov dom v Bruslju minulih 50 let in priča širitvi s 15 na 29 članic. Zavezništvo se namreč te dni seli v nov dom. Slovenska misija se bo predvidoma selila 19. maja.

Ob selitvi so po neuradnih informacijah našli tudi staro leseno kladivo, islandsko darilo ob selitvi Nata iz Pariza v Bruselj leta 1967. Z udarcem s tem kladivom naj bi generalni sekretar danes sklenil zadnje zasedanje v stari stavbi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine