13.6 C
Ljubljana
sreda, 27 oktobra, 2021

Zunanji minister Logar v Kijevu o predsedovanju EU in odnosih z Rusijo: “Slovenija bo aktiven in iskren sogovornik, ki si bo prizadeval za umirjanje napetosti v okolici EU”

Piše: STA

Slovenski zunanji minister Anže Logar in njegov ukrajinski kolega Dmitro Kuleba sta danes v Kijevu med drugim govorila o slovenskem predsedovanju Svetu EU v drugi polovici leta. Glede odnosov z Rusijo je Logar zagotovil, da bo Slovenija pravičen posrednik. Kuleba pa je izrazil upanje, da bo med predsedovanjem glas Ukrajine slišan v EU.

“Med predsedovanjem bo Slovenija aktiven, iskren posrednik, da bi kolikor se da prispevali k umiritvi napetosti med partnerji v okolici EU in soseščini,” je glede odnosov z Rusijo in drugimi sogovorniki v mednarodni skupnosti na novinarski konferenci v Kijevu po pogovorih s Kulebo dejal Logar.

Ukrajinski zunanji minister pa je dejal, da glede na to, da si Rusija ne prizadeva, da bi izboljšala odnose z EU, ni znakov, da bi se lahko ti znova normalizirali. “Upamo in računamo na podporo pri teh politikah med slovenskim predsedovanjem,” je dodal.

Izrazil je tudi upanje, da bo glas Ukrajine med predsedovanjem Slovenije Svetu EU v drugi polovici leta slišan v uniji. Slovenija namreč po njegovih besedah velja za dolgoletnega partnerja in podpornika Ukrajine.

Zaradi slovenskega predsedovanja je bila večina pogovora namenjena evropskim zadevam, je pojasnil Kuleba. Vodja slovenske diplomacije pa je dejal, da je svojemu ukrajinskemu kolegu predstavil prioritete in cilje vodenja Sveta EU.

Govorila sta tudi o nadaljnjem razvoju političnega dialoga in gospodarskega sodelovanja, je še dejal ukrajinski zunanji minister. Za obe državi je po njegovem mnenju pomembno, da izvedeta zasedanje skupne medvladne komisije in gospodarskega foruma.

Anže Logar je prav tako odnose ocenil kot zelo dobre, tudi na področju trgovine in naložb. Slovenija je po njegovih besedah odprta za nadaljnje sodelovanje. K okrepitvi sodelovanja bo po njegovem mnenju zagotovo prispevala tudi vzpostavitev neposredne letalske povezave med Ljubljano in Kijevom.

Ukrajinski minister se je slovenskemu zahvalil tudi za podporo pri rehabilitaciji otrok, katerih starši so izgubili življenje v konfliktu na vzhodu Ukrajine. Dejal je, da je v Sloveniji okrevalo že več kot 460 otrok.

Logar se je danes v okviru svojega prvega delovnega obiska v Ukrajini srečal še s tamkajšnjim premierjem Denisom Šmihalom in predsednikom parlamenta Dmitrom Razumkovom. Na srečanju s Šmihalom je Logar izmenjal mnenja in pričakovanja glede vrha Vzhodnega partnerstva, ki bo predvidoma potekal jeseni, so sporočili z zunanjega ministrstva.

V vseh pogovorih je Logar izrazil podporo reformnim prizadevanjem Ukrajine na poti približevanja Evropski uniji in zvezi Nato. Pozval je ukrajinsko vlado, da v skladu s pridružitvenim sporazumom nadaljuje z izvajanjem reform na področjih boja proti korupciji, vladavine prava in neodvisnosti sodstva. Ukrajinski sogovorniki pa so se zahvalili Logarju za podporo Slovenije. Zahvala Sloveniji gre tudi za nudenje psihosocialne pomoči v okviru programov mednarodne razvojne pomoči in na področju decentralizacije preko programa U-lead, so dodali.

Tema pogovorov je bil tudi napredek v prizadevanjih za mirno rešitev krize v Ukrajini ter seznanitev z razmerami na začasno okupiranih ozemljih. Sogovorniki so se strinjali, da Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) zagotavlja ključni mehanizem za vzpostavitev dialoga in napredek v pogajanjih. V okviru posebne opazovalne misije Ovse, ki nadzoruje implementacijo dogovorov na terenu, že vrsto let deluje tudi slovenska predstavnica, dodajajo na ministrstvu.

Logar se je popoldne sestal tudi z vodstvom programa U-lead, v okviru katerega Slovenija sodeluje pri reformi decentralizacije v Ukrajini. Udeležil se je kratke slovesnosti, s katero so uradno obeležili vstop Slovenije v ta program Evropske unije, v katerem med drugim sodelujejo še Nemčija, Švedska in Poljska.

Zadnje novice

Sorodne vsebine