13.6 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Zunanji minister Logar in madžarski zunanji minister Szijjárto sklenila dogovor o odpravi omejitev in prehajanju meje

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je v četrtek v Dolgi vasi srečal z madžarskim ministrom za zunanje zadeve in trgovino Pétrom Szijjártom. Zaradi dobre epidemiološke slike obeh držav sta sklenila dogovor o odpravi omejitev in prehajanju meje.

 

Zunanji minister dr. Anže Logar in madžarski zunanji minister Péter Szijjártó sta ocenila, da sta se obe državi uspešno spopadli s širjenjem epidemije koronavirusa. Na podlagi dobre epidemiološke slike in diplomatskega usklajevanja sta državi z včerajšnjim dnem vzajemno odpravili omejitev prečkanja meje za državljane Slovenije in Madžarske.

Ministra sta govorila tudi o aktivnostih na ravni EU za soočanje z gospodarskimi, proračunskimi in drugimi posledicami epidemije. V tem okviru sta izmenjala stališča o aktualnih predlogih Evropske komisije za večletni finančni okvir, ki vključuje tudi oblikovanje Sklada za okrevanje in odpornost. Logar je poudaril, da potrebujemo hiter in ambiciozen dogovor o večletnem finančnem okviru, ki ga bomo potrebovali za uspešen boj s posledicami epidemije koronavirusa.

Ocenjevanje napredka čezmejnih projektov in zagotavljanje pravic manjšinam
Med srečanjem sta sogovornika tudi ocenila napredek na področju čezmejnih prometnih in energetskih projektov, posebej električnega daljnovoda Cirkovce–Pince–Héviz ter plinskega interkonektorja Kidričevo–Pince–Nagykanizsa. Ministra sta poudarila pomen zagotavljanja pravic pripadnikov slovenske in madžarske narodne skupnosti. Logar je tako podprl razvojni program Porabja, ki ga je lani sprejela madžarska vlada in si želi, da bodo razpisi za črpanje sredstev kmalu na voljo.

Logar je v okviru srečanja še obiskal slovensko narodno skupnost v Porabju, s člani katere je izmenjal stališča o trenutnih vprašanjih Slovencev na Madžarskem. Med drugim je obiskal tudi informacijski center Lipa, kjer je sedež Radia Monošter in časopisa Porabje.

Zadnje novice

Sorodne vsebine