19.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Znova brutalni napadi na ukrajinska mesta

Piše: STA, C. R. 

V ruskih letalskih napadih na več mest v Ukrajini je bilo danes po podatkih lokalnih oblasti ubitih najmanj deset ljudi, več deset je ranjenih. Ukrajinske letalske sile so izpostavile, da gre za ene najsilovitejših ruskih napadov v zadnjem času, v katerem Moskva uporablja balistične in manevrirne rakete, drone in strateške bombnike.

Tiskovni predstavnik zračnih sil Jurij Ihnat je za ukrajinsko televizijo dejal, da ruske sile Ukrajino napadajo s skoraj vsemi vrstami raket in letal. “Na naših monitorjih že dolgo nismo videli toliko rdečih tarč sovražnika,” je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Po vsej državi so se oglasili alarmi zaradi nevarnosti zračnih napadov. O obstreljevanju in škodi so poročali iz Harkova, Lvova, Dnipra in prestolnice Kijev. Po poročanju medijev so eksplozije odjeknile tudi v Odesi na jugu in Zaporožju na jugozahodu države.

Guverner osrednje regije Dnipropetrovsk Sergij Lisak je povedal, da so bili v regiji ubiti štirje ljudje, 15 pa ranjenih. Iz Kijeva in Odese so poročali o po dveh mrtvih, o enem mrtvem pa iz Harkova in Lviva. Bojijo se, da bo žrtev še več, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodja kabineta ukrajinskega predsednika Andrij Jermak je medtem na družbenem omrežju Telegram izpostavil, da si Ukrajina prizadeva okrepiti protizračno obrambo, da pa mora svet videti, da potrebuje več mednarodne pomoči in sredstev za ustavitev nasilja. “Rakete znova obstreljujejo naša mesta, civilisti pa so tarče napadov,” je izpostavil. To je dejal, potem ko so v četrtek ZDA Kijevu odobrile zadnjo vojaško pomoč, medtem ko bo za novo potrebna potrditev kongresa.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine