-0.2 C
Ljubljana
torek, 30 novembra, 2021

Znanstveniki svarijo pred novim hiper-nalezljivim južnoafriškim sevom covid-19

Piše: Ivan Šokić (Nova24tv)

Znanstveniki v Južnoafriški Republiki so odkrili nov sev koronavirusa, ki naj bi kazal vse znake, da zaobide človekov imunski sistem. Stroka domneva, da bi to lahko bil sev odgovoren za naslednje valove covid-19 po svetu.

Sev, ki trenutno nosi oznako C.1.2 si trenutno še ni prislužil črke v grškem alfabetu, a to bi se znalo kaj kmalu spremeniti. Prvi primeri so bili odkriti maja 2021 v provincah Mpumalanga in Gauteng, kjer se nahajata mesti Johannesburg in prestolnica JAR Pretoria. 13. avgusta je bil sev potrjen v še šestih provincah JAR, Demokratični republiki Kongo, Mavriciju, Portugalski, Švici in Novi Zelandiji.

Cepivo (foto: Pixabay / Liz Masoner)

Znanstvenike najbolj skrbi dejstvo, da bi nova variacija lahko posedovala določene lastnosti, ki so povezane s povečano kužnostjo bolezni in večjo zmožnostjo izogibanja protitelescem. Zero Hedge poroča, da je sev C.1.2 še maja 2021 predstavljal 0,2 odstotka vseh sekvenciranih genomov. Junija je ta številka bila še 1,6 odstotka in julija 2 odstotka.

Kaže vse znake “imunskega pobega”
Znanstveniki tudi sami priznavajo, da gre za majhne številke, a zaskrbljujoči so znaki tako imenovanega “imunskega pobega”, nekaj kar je skupno tudi najnovejši izraelski variaciji, ki trenutno nosi ime AY3. JAR je sicer svetu že “podaril” beta sev koronavirusa, ki se je uspešno razširil po Evropi, Združenem kraljestvu, Aziji in ZDA, a se je v primerjavi z delto, ki trenutno razsaja, izkazal za ništrc. Čas bo pokazal kako se bo odrezal C.1.2. Medtem, ko je trenutno na pohodu delta, pa so znanstveniki s poimenovanji prišli vse do lambde, ki so jo odkrili avgusta 2021 v Peruju. Lambda je 11. črka grškega alfabeta.

“Sumimo, da bi se lahko deloma izognil imunskemu odzivu, a navkljub temu, bodo cepiva še naprej nudila najvišjo stopnjo zaščite pred hospitalizacijo in smrtjo,” so o C.1.2. povedali na Južnoafriškem nacionalnem inštitutu za nalezljive bolezni.

Celoten znanstveni članek, ki je trenutno v stanju predobjave si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine