12.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Znanstveniki: Novi soj koronavirusa napada človeški organizem na podoben način kot HIV in ebola

Koronavirus  bi lahko bil tudi tisočkrat bolj nalezljiv od SARSa, ker organizem napada na isti način kot HIV in ebola, trdijo znanstveniki.

 

Natančneje, strokovnjaki so sprva domnevali, da bi bilo širjenje Covid-19 podobno izbruhom SARSa leta 2002, ker sta bila virusa genetsko skoraj identična. Toda zdaj je bilo odkrito, da se novi koronavirus veže na celice v človeškem telesu podobno kot nekateri bolj agresivni virusi, kot sta HIV in ebola. In to ga naredi za 100 do 1000 krat bolj nalezljivega kot je SARS, trdijo raziskovalci z univerze Nankai v Tianjinu na severu Kitajske.

Akutni respiratorni sindrom SARS je okužil 8000 ljudi po svetu in jih ubil 774 v enem letu. V samo dveh mesecih pa je trenutna epidemija koronavirusa znatno presegla te številke z več kot 90 000 okuženimi in več kot 3000 umrlimi.

Kitajski znanstveniki pojasnjujejo, da se SARS veže na receptorski protein, imenovan ACE2, ko prodre v človeško telo skozi usta, nos ali oči. Vendar ACE2-ja pri zdravih ljudeh ni v velikih količinah, kar je pomagalo omejiti širjenje epidemije iz leta 2002. Raziskovalci Nankai so analizirali sekvencirani gen Covid-19 in odkrili del mutiranih genov, ki jih pri SARS ni. Koronavirus ima “receptorje”, podobne kot jih imajo virusom HIV in ebole, ki vsebujejo “mirujoče” virusne beljakovine, ki jih je treba “izločiti”, da se lahko aktivirajo.

Konkretno HIV in ebola ciljata na encim furin, ki je odgovoren za aktiviranje omenjenih beljakovin, ko vstopijo v telo. Ti virusi spodbujajo furin k aktiviranju virusnih beljakovin, ki omogočajo neposredno povezovanje med virusi in človeškimi celicami. In Covid-19 se na celice veže na podoben način, so ugotovili znanstveniki, in je zato toliko bolj nalezljiv. Takšne mutacije niso našli ne pri SARSu, ne pri MRSi niti pri Bat-CoVRaTG13 in koronavirusu netopirja, ki je doslej veljal za izvor virusa Covid-19.

Zadnje novice

Sorodne vsebine