24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Znani novi ministri avstrijske vlade, v kateri ne bo več svobodnjakov

Na Dunaju so danes potrdili imena novih ministrov avstrijske vlade, strokovnjakov, ki bodo nasledili ministre iz vrst svobodnjakov (FPÖ). Notranji minister bo Eckart Ratz, ministrstvo za socialo bo v rokah Walterja Pöltnerja, na čelu ministrstva za infrastrukturo bo Valerie Hackl, obrambni resor bo vodil Johann Luif. Vlada bo prisegla še danes.

 

Po napovedih bo prehodna vlada pod vodstvom kanclerja Sebastiana Kurza pred predsednikom države Alexandrom Van der Bellen prisegla ob 13. uri. Nato naj bi po 14. uri sledila prva seje nove vlade, poročajo avstrijski mediji.

Ratz, ki bo na čelu notranjega ministrstva nasledil Herberta Kickla, je nekdanji predsednik avstrijskega vrhovnega sodišča. Pöltner je nekdanji visoki uradnik in pravnik, ki je bil v preteklosti član avstrijskih socialdemokratov (SPÖ). Hacklova je bila doslej šefica avstrijske družbe za nadzor letalskega prometa Austro Control, Luif je častnik avstrijske vojske.

Uradništvo in šport, področja, ki so bila doslej v domeni zdaj že nekdanjega vodje svobodnjakov in podkanclerja Heinz-Christiana Stracheja, bo prevzela ministrica za družino iz vrst ljudske stranke (ÖVP) Juliane Bogner-Strauss. Mesto državnega sekretarja za finance Huberta Fuchsa bo ostalo nezasedeno. Ostaja tudi še odprto vprašanje, kdo bo podpredsednik avstrijske vlade, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Avstrijski predsednik je v torek zvečer v televizijskem nagovoru pozval politike in državljane, naj ne glede na trenuten politični položaj zaradi afere Ibiza pokažejo pogum in “nekaj zaupanja”. Politike je tudi pozval, naj prevzamejo odgovornost za Avstrijo.

“Sedaj ni čas za predvolilne besede,” je še dejal Van der Bellen. Dodal je, da je razumljivo, da so se mnogi na petkovo razkritje videoposnetka s Strachejem in nekdanjim vodjo poslanske skupine FPÖ Johannom Gudenusom odzvali z besedami, da so vsi politiki enaki, a je na to potrebno pogledati podrobneje.

Politiki so izvoljeni, da ustrezno odločijo, kaj je korektno in morajo biti vzor (…) in večina avstrijskih politikov je takšnih, je še dejal avstrijski predsednik. Ob tem je izrazil prepričanje, da nihče ne gre v politiko, da bi kršil meje.

“Politiki si predvsem želijo izboljšati življenja vseh in temu cilju marsikaj podredijo, tudi v zasebnem življenju in na drugih področjih,” je še dejal Van der Bellen.

Glede samega videoposnetka je dejal, da ne bi smeli na osnovi posnetkov posploševati. “Nismo takšni, v Avstriji tega preprosto ni, a to moramo vsi skupaj dokazati,” je še dejal.

Minuli teden je v javnost prišel videoposnetek, na katerem je videti, da je Strache pred volitvami leta 2017 v zameno za pomoč pri povečanju volilne podpore svoji stranki ponujal poslovne pogodbe z vlado ženski, ki je trdila, da je bogata ruska vlagateljica ter da želi v Avstriji vložiti več sto milijonov evrov. Ob tem je priznala, da je denar sumljivega izvora.

V posameznih odlomkih sedem ur dolgega videa, ki naj bi bil posnet v vili na španskem otoku Ibiza, je poleg Stracheja videti še njegovo soprogo ter Gudenusa.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine