-2.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

Zmagovite stranke italijanskih volitev pozvale predsednika Mattarello pozvala, naj imenuje Giorgijo Meloni za premierko

Piše: C. R., STA

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je danes na Kvirinalu sprejel voditelje treh strank, ki so slavile na septembrskih predčasnih parlamentarnih volitvah v Italiji. Vodja Bratov Italije Giorgia Meloni je po pogovorih povedala, da so predsednika prosili, naj jo imenuje za premierko.

“Pripravljeni smo oblikovati novo vlado v najkrajšem času,” je po posvetovanjih z Mattarello zatrdila 45-letna Meloni, poročajo tuje tiskovne agencije. Njena stranka Bratje Italije, zmagovalka parlamentarnih volitev, namerava vlado oblikovati skupaj s strankama Naprej Italija nekdanjega premierja Silvia Berlusconija in Liga, ki jo vodi nekdanji notranji minister Matteo Salvini.

Mattarella naj bi po pričakovanjih Melonijevo še danes imenoval za premierko. Za odločitev naj bi si po poročanju italijanske la Repubblica vzel nekaj ur. Že pred tem so mediji ugibali, da bo z uradno odločitvijo počakal na popoldne, ko se z vrha EU v Bruslju vrne dosedanji premier Mario Draghi.

Mattarella je sicer formalna posvetovanja o novi vladi začel v četrtek, najprej s predsednikoma senata in poslanske zbornice, nato pa s predstavniki vseh poslanskih skupin v parlamentu. Z današnjim srečanjem z voditelji treh strank desnega pola je posvetovanja zaključil.

Nova vlada, ki jo bo prvič v italijanski zgodovini vodila ženska, bi lahko prisegla že konec tedna, najkasneje pa v ponedeljek. Po poročanju medijev namreč ni izključeno, da Melonijeva še danes predstavi člane svojega kabineta.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine