6.9 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Zmagovalec bolgarskih parlamentarnih volitev bo predlagal vlado – to je zaveza in pretveza

Piše: Vane T. Costa

Pa smo le dočakali, prvo povolilno analizo. Ali jasen  pogled, prej nujno in javno videnje, svojega položaja po nedavnih volitev v njihovi  državi. Menijo, da so dolžni. Vsaj oni ne sodijo med »mečkače« in neodločneže – in tudi ne slovijo po tem, da ne vedo kaj  po očitni zmagi z večjo prednostjo pred zasledovalci. 

Kot pravijo drugi, imajo težave, hm, bolj  nevednost ali  neiznajdljivost v danem trenutku. Menijo prav tako, da za enkrat  vsi ki jim sledijo, posebej tistih z recimo temu z nekim občutnejšim odstotkom zaupanja bolgarskih volivcev, da nimajo jasnega pogleda ali platforme delovanja, podprto z konkretnim programom, kako ponuditi rešitev in začeti vladati, voditi državo. Tukaj se kot slovenski volivec, poznavalec in analitik ne morem izogniti paralele z našo Slovenijo, v kateri so se zgodile dvojne volitve s platformo oz. zasnovo volilne kampanje  proti določeni osebi  in politiki, ne pa za neko rešitev, ki bi bila boljša, učinkovitejša in delujoča takoj. To se nanaša posebej na drugega, sicer z občutno razliko, po doseženem rezultatu, stranko ITN (imamo takšen narod) ter voditelja taiste znani TV voditelj in zabavljač, lomilec ženskih src (vsaj bolgarskih žensk) Slavi Trifonov. Vsi , če se lahko tako izrazim, čepijo na sveže »izvaljenih« volilnih jajcih, in zadovoljno kokodakajo. Pa ne bi smeli. Ker če so želeli dobiti dovolj ali več kot s pričakovali, morajo to spremeniti v  morebitno vlado, vladanje in na temu temelječih rezultatov.  Da se začne nekaj dogajati, pa se ne.

Zato so danes v GERB-u sklicali  srečanje z novinarji in podali svoje videnje, pravijo jasen pogled  in vizijo, brez čakanja in prosti tek. »Kot prva politična sila smo dolžni predlagati vlado, ki jo bomo kljub majhnim možnostim podprli v naslednjem parlamentu. Vlado ne bomo predlagali kot politični znak, temveč vlado, ki bi lahko že prvi dan reševala probleme in zasledovala ambiciozne cilje«. To je na začetku današnje tiskovne konference GERB izjavil Tomislav Dončev, donedavni podpredsednik  vlade. Stranka je,  kot vse v politiki,  živa stvar, tako da  je zelo verjetno, da bodo zaradi rezultata parlamentarnih volitev v GERB prišlo do tako osebnih kot strukturnih sprememb znotraj nje – zaradi nje same in zaradi morebitnega vladanja. Glede na velikost in ljudski in strokoven potencial to ne bo problem, le da bo izziv času in okoliščinam. Vlado in Ministrski svet lahko sestavi v enem tednu.

Mnogo slabša rešitev za državo samo je, kot menijo analitiki, da se dela na tem in izgublja čas s tem da se pripravljajo scenarije kako zaobiti zmagovalca volitev. To je jalovo početje. Zagotovo se ne more izničiti to, kar je zmožen in kolikor je zmožen nekdo ali stranka, ki je zmagala na 14 volitvah, od tega na 5 zaporednih.  Kdor hoče tega izničiti ali zapiti ter spregledati dela ali bo naredil kardinalno napako. Skoraj trideset odstotkov je šlo na anti-volitve oziroma ko voliš proti nekomu.  Ob védenju, da je možnost mala da bi se sestavila delujoča koalicijska vlada so pripravljeni   predlagati in voditi ekspertno vlado, da vse deluje, kot je treba, ter obenem pripraviti vse potrebno za morebitne predčasne volitve. Samo to se ne sme zgoditi, da bi država stala. Z druge strani anti-GERB  strank ni jasnih znakov da premorejo kaj kot da za enkrat proslavljajo zmago in ne kako  bodo to zmago udejanjali v prid volivcem,  ki so jim zaupali svoj glas.

Presenetljivo je to da sta še dve stranki iz politično sorodne  skupine EPP-ELS, ki nista pripravljeni  podpreti vlado  ki bi bila učinkovita ampak gladijo na tem, da v morebitni drugačni koaliciji iztržijo več. Žal , če bo vse stalo tako in ne bo nobeden vodil državo, nihče ne bo dobil nič. Ne bo ne asfalta, ne bo športnih objektov, ne šol, ne zeleni programi, zelena bo zavist  in nevoščljivost, od katere ne bodo imeli njihovi državljani nič ali še to ne.

foto: posnetek zaslona

To da nekdo dobi mandat za sestavo vlade, ko še ni sestavil programa za soočanje z nevšečnostmi svoje države, je slabo in neodgovorno za vse, ki nekoga označujejo za  neodgovornega.  Če se bo kaj ustavilo in šlo po napačni poti, bo mnogo joka, vika in krika, samo palci bodo obrnjeni navzdol zaradi njihove neiznajdljivosti. Dna glas se da hitro zapraviti , če zapravljaš prepotreben čas.

Velika je bojazen, da bodo politični »fazani«lovili in dobili spodbudo in podporo tudi od zunaj, če vidijo da so navadni komaj izvaljeni »piščančki« v primerjavi z nekom, ki je preizkušen igralec na domačem in evropskem parketu. To prednost GERB ima. Ali imajo tudi drugi kakšno prednost ali adut, pa v naslednji analizi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine