16.1 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Zmaga zdravega razuma: britanska slaščičarna zmagala na sodišču v primeru zavrnitve “gejevske torte”

Britansko vrhovno sodišče je danes presodilo v prid slaščičarni v lasti krščanske družine iz Severne Irske, ki je zavrnila izdelavo torte, okrašene z napisom “Podprite gejevske poroke”.

 

Vrhovno sodišče je pritrdilo pritožbi lastnikov pekarne na sodbo sodišča nižje stopnje, ki jih je spoznalo za krive diskriminacije aktivista LGBT Garetha Leeja.

V sodbi je zapisalo, da se je zavrnitev nanašala na sporočilo na torti in ne na osebnostne lastnosti avtorja sporočila ali kogarkoli, s komer je povezan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na torti naj bi bila poleg omenjenega besedila še slika lutk Berta in Ernieja iz ameriške otroške serije Sezamova ulica, ki si delita spalnico.

Pekarna Ashers Baking Company, ki zaposluje 80 ljudi, je leta 2014 sprejela naročilo in plačilo, a je nato zavrnila izdelavo torte. Kot razlog so navedli, da nasprotujejo političnemu sporočilu, ne pa Leejevi spolni usmerjenosti.

Velika Britanija je ena od 25 držav na svetu, v katerih se istospolni pari lahko poročijo.

Leejev odvetnik Robin Allen je dejal, da je njegova stranka težko prenašala veliko medijsko pozornost, ki je je bil primer deležen v Veliki Britaniji. “To je bil relativno majhen incident v njegovem življenju, ki pa je postal izjemno pomemben in je to še naprej,” je povedal.

Predsednica vrhovnega sodišča Brenda Hale je dejala, da si sodbe ne bi smeli razlagati kot opravičevanje diskriminacije. “Globoko ponižujoče in žalitev človekovega dostojanstva je zavrniti nekomu storitev zaradi rase, spola, invalidnosti, spolne usmerjenosti, vere ali prepričanja te osebe,” je poudarila sodnica in dodala, da se to v tem primeru ni zgodilo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine